Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

V rodine katolíčky a gréckokatolíka majú Vianoce dvakrát do roka

Babka Helena Dohovičová (60) s vnúčikmi Brankom (7) a Bohdankom (10). Tí si priviedli aj kamaráta Matúša Kumičáka
Babka Helena Dohovičová (60) s vnúčikmi Brankom (7) a Bohdankom (10). Tí si priviedli aj kamaráta Matúša Kumičáka (Zdroj: Nový Čas)

PREŠOV - Branko (7) a Bohdan (10) Dohovičovci z Prešova majú Vianoce dvakrát do roka. Najprv v decembri - podľa gregoriánskeho kalendára a hneď po tom aj v januári - podľa juliánskeho kalendára. Ich radosť je o to väčšia, že Ježiško im nosí darčeky dvakrát. Práve včera dostali druhú nádielku.

"Manželka je katolíčka, ja som gréckokatolík. Preto slávime Vianoce aj Nový rok dvojmo. Deťom to vyhovuje, tešia sa na to," hovorí otecko chlapcov. Decembrové Vianoce oslavuje rodina spolu v súkromí, tie pravoslávne u babičky spoločne so svojimi známymi.

"Dodržiavame tradície našich predkov. Na stole nesmie chýbať 12 druhov jedla. Sú to však všetko pôstne jedlá, bez mäsa. Na stole nechýbajú med, cesnak, kapusta, fazuľa, slivčanka, varené zemiaky v šupke, máčanka, bobaľky či pirohy," upresňuje babička chlapcov Helena Dohovičová (60).

Už sedem rokov sa na tejto večeri v Košiciach stretáva približne 60 členov ukrajinského zboru Karpaty. "Máme aj stromček, pod ktorým si deti nájdu drobné darčeky. Nechýbajú ani koledníci," dodáva Helena Dohovičová. Príchod nového roka oslavujú takisto s týždňovým posunom. "Najbližšiu sobotu organizujeme veľký ples, kde spoločne privítame nový rok," dodáva na záver pani Dohovičová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu