Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Brtva a Pachinger: Pred basou ich nikto nečakal

David Brtva a Patrik Pachinger vyšli po piatich rokoch spoza mreží, no nikto z blízkych ich nečakal.
David Brtva a Patrik Pachinger vyšli po piatich rokoch spoza mreží, no nikto z blízkych ich nečakal. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ani jeden z obžalovaných v kauze tunelovania už skrachovaných nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia už nie je za mrežami. Po tom, ako v októbri prepustili z väzby Jozefa Majského (61), sa včera na slobodu dostali aj David Brtva (37) a Patrik Pachinger (40).

Väznicu v bratislavskom justičáku opustili včera ráno. Nikto z blízkych ich však pred bránou nevítal. Obaja zostali bezradne stáť s veľkými taškami na ulici.

David Brtva a Patrik Pachinger boli za mrežami takmer päť rokov. Maximálna lehota väzby by obom uplynula 31. decembra. Keďže Špeciálny súd nepožiadal o predĺženie, na slobodu sa dostali o mesiac skôr. „Budeme s rodinami,“ tvrdili svorne. Pred bránou väznice na Brtvu a Pachingera však nikto z blízkych nečakal a po chvíli bezradného postávania na ulici sa vybrali do neďalekej reštaurácie na kávu. „Všetci dobre vedia, že toto bol justičný omyl,“ povedal Brtva.

Spolu s Pachingerom akúkoľvek vinu odmietajú. „O krach spoločností mala záujem vtedajšia vláda. Bolo to tesne pred voľbami v roku 2002, tie pobočky boli zavreté na viac ako 48 dní. Nie však z nášho rozhodnutia, ale z rozhodnutia vlády, ktorá vtedajšieho ministra vnútra zaviazala, aby vec riešila polícia. Konkurz bol vyhlásený preto, lebo spoločnosť viac ako 30 dní neplnila svoje záväzky, a nie pre nedostatok financií,“ povedal Pachinger s tým, že majetok bol vtedy podstatne väčší, ako ho potom dokázal zhodnotiť správca konkurznej podstaty. „Bolo to aspoň 5 miliárd,“ myslí si Pachinger. Na otázku, či sa dvojica plánuje stretnúť s Majským, ktorý mal byť podľa obžaloby hlavou celého tunelovania nebankoviek, zhodne odpovedali: „Netúžime po ňom!“

Brtva aj Pachinger tvrdia, že sa chcú osobne zúčastňovať na pojednávaní a očistiť svoje mená. „Nemám obavu z kolízie s klientmi nebankových subjektov,“ uviedol Brtva, ktorý spolu s Pachingerom chce prezentovať aj svoj plán, ako odškodniť poškodených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu