Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Brtva a Pachinger chcú odškodniť podvedených

Na snímke vľavo Dávid Brtva a vpravo Patrik Pachinger krátko po prepustení 30. novembra 2007 v Bratislave.
Na snímke vľavo Dávid Brtva a vpravo Patrik Pachinger krátko po prepustení 30. novembra 2007 v Bratislave. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Podnikatelia Dávid Brtva a Patrik Pachinger, ktorí sú spolu s Jozefom Majským obžalovaní z tunelovania nebankových spoločností, sa dnes po rokoch dostali na slobodu.

Špeciálny súd totiž nestihol požiadať o predĺženie ich väzby. V rozhovore pre ČTK povedali, že budú chodiť na súdne pojednávania. Chcú vraj pracovať na projekte odškodnenia klientov firiem Horizont Slovakia a BMG Invest, z ktorých mali podľa obžaloby spolu s Majským odčerpať peniaze.

"Pokiaľ by sme vychádzali po piatich dňoch alebo piatich mesiacoch, skáčeme radosťou, ale vychádzať po piatich rokoch je skutočne ťažko definovateľný pocit," povedal ČTK Brtva v kancelárii jeho advokáta krátko po prepustení z bratislavského Justičného paláca.

Brtva bol za mrežami od januára 2003, keď ho v Prahe zatkla česká polícia. Pachingera najprv zadržali spolu s Majským v októbri 2002, o pol roka ich súd pustil na slobodu. V októbri 2003 ho našla česká polícia.

Dnes sú obaja na slobode, lebo im koncom novembra uplynula väzba. Špeciálny súd totiž nestihol podať žiadosť o predĺženie väzby, keďže musel riešiť Majského námietku zo zaujatosti.

Brtva a Pachinger povedali, že ich prvé kroky budú smerovať k rodinám. Sľúbili, že budú chodiť na súdne pojednávania. Chcú totiž očistiť svoje meno. "Všetci dnes dobre vedia, že celá naša kauza je jeden veľký justičný omyl," tvrdil Brtva. "Človek stráca vieru v zákon, demokratickú krajinu," dodal Pachinger, ktorý sa aj vo väzbe sťažoval na porušovanie práv.

Podľa obžaloby však spolu s Majským tunelovali skrachované nebankové firmy Horizont Slovakia a BMG Invest. Krach týchto spoločností pripravil v roku 2002 desaťtisíce klientov o celkovo miliardové úspory.

"Chceli by sme sa venovať aktualizácii plánu na vrátenie peňazí klientom. Je to viac než reálne," tvrdil Brtva. O pláne chcú rokovať s vládou, ktorá má odškodnenie v pláne. Podľa neho plán neráta s peniazmi zo štátneho rozpočtu, nespresnil však, odkiaľ podľa nich potrebných 16 miliárd Sk vezmú.

"Nejde o priame zdroje, že niekto príde a zaplatí to. Je to systém, ktorý vytvorí takú situáciu na trhu, že ten trh je schopný uhradiť mnohé veci týmto klientom," vysvetľoval Pachinger.

Aj keď začiatkom októbra Najvyšší súd zrušil 11-ročný trest pre Brtvu a desaťročný pre Pachingera, ich prípad opäť rieši Špeciálny súd. Obaja dúfajú, že sa však už za mreže nevrátia. Pachinger zle znášal hlavne svoj trojročný pobyt na samotke v Ilave. Brtva, ktorý dokonca schudol údajne 20 kilogramov, mal nepríjemné zážitky aj s jedným spoluväzňom.

"Väčšinou som mal slušných ľudí, ale našli sa aj takí, ktorí nepatria do väzby, ale zvláštnych ústavov. Majú psychické problémy až do tej miery, že môžu byť nebezpeční," povedal Brtva. "Niektorým domácim zvieratám by si nedovolili dať takú stravu, ako sa tam ponúka," sťažoval sa Pachinger.

S Jozefom Majským, s ktorým ich spája obvinenie, sa však stretnúť nechcú. "Ja nevidím dôvod, prečo sa stretávať s Majským, aj keď sú tu isté veci na vysvetlenie a možno aj dosť razantné," povedal Pachinger. Vraj s ním nemali nič spoločné a dali ich dokopy až vyšetrovacie úrady, keď chceli Majského obviniť zo zorganizovania zločineckej skupiny. Kontroverzného podnikateľa Majského prepustili z cely ešte v októbri. Najvyšší súd mu tiež zrušil 12-ročný trest väzenia a prípad sa vrátil na Špeciálny súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu