Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Paška zostáva, koalícia zrejme vydrží

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Rozpad vládnej koalície zrejme nehrozí. Opozícii sa dnes totiž nepodarilo v tajnom hlasovaní odvolať predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), vyplynulo to z oficiálnych výsledkov hlasovania.

Premiér a šéf Smeru Robert Fico pohrozil rozpustením koalície, ak by sa k opozičnému návrhu pridala ĽS-HZDS. Strana Vladimíra Mečiara dodnes tajila, ako bude pri hlasovaní o Paškovi postupovať.

Pre odvolanie Pašku bola potrebná nadpolovičná väčšina celého parlamentu, teda 76 hlasov. Zo 111 poslancov, ktorí si prevzali hlasovacie lístky, hlasovalo proti Paškovi 59 poslancov, traja poslanci ho naopak podporili a traja sa hlasovania zdržali. Zvyšných 46 zákonodarcov lístok neodovzdalo do hlasovacej urny. Opozícia má v parlamente 65 zástupcov.

V predošlých dňoch sa ĽS-HZDS dostala do sporu s Ficovým Smerom-SD o kontroverzné pozemky v Slovenskom pozemkovom fonde, z ktorých mala ťažiť firma blízka práve Mečiarovej strane. Doposiaľ najväčší konflikt za takmer poldruhého roka vládnutia Ficovho kabinetu nakoniec vyústil až do dnešného odvolania ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu.

Vzhľadom na tajné hlasovanie sa nedá presne určiť, či sa niektorí z poslancov vládnej ĽS-HZDS nakoniec k opozícii pridal ani ďalšie podrobnosti. Podľa poslanca ĽS-HZDS Jozefa Haleckého poslanci strany nehlasovali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu