Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Poslanci Smeru-SD opustili rokovanie o nedôvere Paškovi

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Poslanci Smeru-SD opustili rokovanie parlamentu o vyslovení nedôvery predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi.

"Poslanecký klub Smeru-SD odchádza z rokovacej sály a nebude sa zúčastňovať na tejto opozičnej fraške, lebo nevidí žiaden dôvod na odvolávanie predsedu Národnej rady (NR SR) Pavla Pašku," vysvetlila poslankyňa Smeru-SD Renáta Zmajkovičová. Strany Smer-SD a SNS sa predtým pokúsili zrušiť mimoriadnu schôdzu tým, že nepodporili schválenie jej programu. K tejto stratégii sa však z ĽS-HZDS pridali len poslanci Viliam Veteška a Tibor Mikuš, takže nebola úspešná a rokovanie sa začalo.

Predseda vlády Robert Fico vo svojom príhovore ocenil Paškov prínos v oblasti medziparlamentných vzťahov. "Vláda oceňuje spoluprácu s Národnou radou pod vedením Pavla Pašku. Nedopustil sa žiadneho konania, ktoré by bolo v rozpore s Ústavou SR. Dôvody, ktoré sú uvedené v návrhu na odvolanie, považuje vláda SR za neopodstatnené," uviedol.


Poslanci parlamentu začali rokovať o Paškovom odvolaní na mimoriadne zvolanej 15. schôdzi. Program prešiel vďaka hlasom opozície a poslancov za ĽS-HZDS. Schôdzu nevedie predseda parlamentu Pavol Paška, zasadnutie otvoril podpredseda NR SR Miroslav Číž.

Paškov osud zostáva otázny, pretože nie je jasné, ako budú hlasovať poslanci z Mečiarovho ĽS-HZDS. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar sa dostal do ostrého konfliktu s premiérom Robertom Ficom pre kauzu pozemkov na Slovenskom pozemkovom fonde. Fico cez víkend pohrozil mečiarovcom, že v prípade Paškovho pádu vládna koalícia končí. Predseda SNS Ján Slota si myslí, že „je zbytočný cirkus okolo ničoho v podstate“. Ak by záležalo na SNS, či vládna koalícia vydrží, tak Slota ju garantuje „aj na dvanásť rokov.“ Pred novinármi dnes povedal, že vzťahy v koalícii potrebujú rešpekt. „Ak sa budeme navzájom rešpektovať, nebudú žiadne roztržky,“ uviedol. Šéf národniarov tvrdí, že 20 poslancov za SNS určite nepodporí Paškovo odvolanie.

Zvolanie schôdze iniciovala opozícia, ktorá kritizovala Paškove kroky po prijatí zákona o sociálnom poistení. Opoziční politici si myslia, že Paška zo Smeru hrubo a flagrantne porušuje zákony, znevažuje demokraciu a právny štát. Na odvolanie Pašku z funkcie predsedu NR SR je potrebných minimálne 76 hlasov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu