Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Dzurinda pohrozil Ficovi návrhom na jeho odvolanie

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf najväčšej opozičnej strany SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dnes pohrozil premiérovi Robertovi Ficovi návrhom na jeho odvolanie.

Dzurinda chce podať v parlamente návrh na vyslovenie nedôvery Ficovi v prípade, že premiér nestiahne nominantov svojej strany Smer-SD zo Slovenského pozemkového fondu (SPF).

"Rozhodol som sa po tom poslednom vývoji, že ak do zajtra (piatku) predseda vlády neodvolá riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (...) navrhnem vysloviť nedôveru predsedovi vlády," vyhlásil dnes pred novinármi Dzurinda.

Dzurindova výzva Ficovi je reakciou na spor v koalícii o kontroverzné prevody lukratívnych pozemkov pod Tatrami zo Slovenského pozemkového fondu (SPF), ktoré pripadli firme údajne blízkej Ficovmu koaličnému partnerovi ĽS-HZDS. Fico dnes vyzval ministra pôdohospodárstva z ĽS-HZDS Miroslava Jureňu, aby sa vzdal funkcie, lebo ho inak v piatok odvolá. Strana Vladimíra Mečiara sa k Ficovmu ultimátu má vyjadriť dnes večer, premiér pripustil, že spor môže viesť k pádu súčasnej koalície Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS. Z funkcie námestníka fondu už skôr odišiel nominant ĽS-HZDS Branislav Bríza.

Šéf SDKÚ-DS okrem odvolania vedenia SPF na čele s nominantom Smeru Miloslavom Šebekom žiada aj prijatie zákona, ktorý by nariadil zverejňovanie zmlúv o prevode štátnej pôdy.

Expremiér dnes okrem toho Fica obvinil, že sa Smer-SD snažil získať na svoju stranu časť poslancov ĽS-HZDS, aby mohol pokračovať vo vládnutí. "Pán predseda vlády lovil v poslaneckom klube HZDS. Na to potreboval naťahovať čas," tvrdil Dzurinda.

Opozícia po zverejnení informácií o prevode pozemkov ohlásila, že sa pokúsi Jureňu odvolať v parlamente. "SMK napriek oznámeniam premiéra Roberta Fica o jeho iniciatíve na odvolanie ministra Miroslava Jureňu pokračuje v zbieraní podpisov na zvolenie mimoriadnej schôdze na odvolanie ministra pôdohospodárstva," uviedla dnes opozičná strana v tlačovom vyhlásení.

Glendová: Dzurindu ide roztrhnúť od zlosti, že premiér zaujal razantný postoj

Vidno, že pána Dzurindu ide roztrhnúť od zlosti, že predseda vlády Robert Fico dnes zaujal razantný postoj ku škandálu s pozemkami. Týmito slovami reagovala hovorkyňa premiéra Silvia Glendová na dnešné vyhlásenie lídra SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu.

Stanovisko ministra pôdohospodárstva M. Jureňu:

Chcem sa poďakovať všetkým samosprávnym združeniam a profesijným zväzom, poľnohospodárom, potravinárom, chovateľom či lesníkom, ktorí mi dnes osobne, telefonicky, či prostredníctvom médií vyslovili podporu a poďakovanie za dosiahnuté úspechy. Spoločne sme pozdvihli pôdohospodárstvo na úroveň, ktorá mu patrí. Verím, že v nastavenom trende sa bude pokračovať, nech už je ministrom ktokoľvek. Som nesmierne rád, že predvčerom bol bez pripomienok schválený Program rozvoja vidieka. Slovenský vidiek dostane cez tento program až 2,5 miliardy eur. V budúcom roku dostanú farmári dotácie vo výške 80 %, čo je historické maximum. Navyše, s vyplácaním priamych platieb začíname v rekordne skorom termíne už na budúci týždeň. Som rád, že na poslednú chvíľu sa podarilo zachrániť aj naše lesy a že vláda nám včera schválila 1,5 miliardy korún na ich záchranu, čím zaručíme, že o 20 rokov nebudú smrekové lesy u nás minulosťou.

Miroslav Jureňa,
Minister pôdohospodárstva SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu