Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Kaliňák chce nové lietadlá

Minister vnútra Robert Kaliňák
Minister vnútra Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) chce vláde navrhnúť nákup dvoch nových lietadiel. Tryskové stroje s kapacitou okolo 30 ľudí by mal štát kúpiť na lízing.

Na nákup nových vládnych špeciálov však zatiaľ minister nemá súhlas od vlády. Premiér a predseda Smeru Robert Fico sa nechcel k návrhu vyjadriť, napísal dnes denník Sme. "Chceli by sme do konca roka aspoň definovať podmienky a oznámiť, že to chceme robiť," povedal Kaliňák.

Jedno nové lietadlo by stálo zhruba 20 až 25 miliónov dolárov, teda viac ako pol miliardy korún. Minister však predpokladá, že pri vládnej zákazke by stroje vyšli výrazne lacnejšie. Lietadlá by tiež podľa neho mali zarábať štátu, keďže by sa nasadili na linku Bratislava-Brusel, ktorá zatiaľ na Slovensku chýba.

Letka ministerstva vnútra má v súčasnosti dve väčšie lietadlá TU-154, z ktorých jeden je už viac ako päť rokov v Rusku, kde čaká na modernizáciu. Nové stroje by však mali nahradiť najmä iné dve menšie trojmotorové prúdové lietadlá Jak-40, ktoré sú staršie ako 20 rokov. Časť prostriedkov na prevádzku "jakov" by sa podľa Kaliňáka mohla použiť na splátky nových lietadiel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu