Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Polícia trvá na tom, že útok na študentov nebol rasovo motivovaný

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia naďalej trvá na tom, že útok na troch zahraničných študentov v centre Bratislavy z minulého piatku nebol rasovo motivovaný. Zranenia utrpeli študenti z Grécka, Líbye a Saudskej Arábie.

Polícia z napadnutia podozrieva šiestich Bratislavčanov vo veku od 17 do 20 rokov, ktorých obvinila z výtržníctva. "Z doteraz získaných dôkazných prostriedkov, ako aj výpovedí poškodených nevyplynulo, že išlo o rasovo motivovaný čin," povedala policajná hovorkyňa Alena Toševová. Podľa nej polícia preveruje viaceré motívy.

Konflikt sa stal v noci na Špitálskej ulici neďaleko krajského policajného riaditeľstva. Napadnutí študenti tvrdili, že ich zbili skinhedi. "Bol to rasistický útok, nemali žiaden iný dôvod," povedal už skôr pre televíziu TA3 jeden zo študentov, ktorý vraj dva dni strávil v nemocnici.

Mladíci, ktorí sú obvinení, však tvrdili, že sa iba bránili. Jeden z nich dokonca TA3 povedal, že je Róm, nie skinhed. "U týchto osôb sa nezistila príslušnosť k niektorej z extrémistických skupín," povedala Toševová. Polícia podľa nej v prípade už vypočula viacerých svedkov.

Médiá venovali v poslednom období pozornosť viacerým útokom, z ktorých sú podozriví extrémisti. O útokoch skinhedov sa diskutovalo aj po dvoch nedávnych incidentoch v Nitre, kde napadli hudobníkov v podniku a študentov pred divadlom. Veľkú pozornosť stále vyvoláva neobjasnená vražda vysokoškoláka Daniela Tupého z pred dvoch rokov, za ktorou údajne stáli neonacisti.

Vlani policajti zaznamenali 188 rasovo, národnostne alebo inou neznášanlivosťou motivovaných trestných činov, za prvý polrok tohto roka ich bolo 72. Objasniť sa minulý rok podarilo 107 skutkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu