Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Údajný šéf drogového gangu je na slobode!

KOŠICE - Údajný šéf stredoslovenského drogového gangu Tomáš Marčok sa tento týždeň dostal z vyšetrovacej väzby na slobodu. Jeho prepustenie rovnako ako v prípade kontroverzného podnikateľa Jozefa Majského nariadil v utorok Ústavný súd v Košiciach. ČTK to potvrdil advokát obžalovaného Ján Gereg.

Marčok stál podľa prokuratúry na čele drogovej skupiny, ktorá vyrábala a predávala drogy v Lučenci, Rožňave či Rimavskej Sobote. Skupina podľa obžaloby obchodovala napríklad s pervitínom. Polícia zatkla 36-ročného Lučenčana v júni roku 2006, jeho siedmi údajní spoločníci sú naďalej vo väzbe.

Krajský súd v Banskej Bystrici podľa rozhodnutia Ústavného súdu, ktoré má ČTK k dispozícii, pochybil tým, že na podnet prokuratúry tento rok Marčokovi bezdôvodne predĺžil väzbu. Advokát kritizoval súdy, že o predlžovaní väzieb rozhodujú neraz rutinne a bez hlbšieho posudzovania prípadov. "To je jedno, či ide o Marčoka, Majského alebo kohokoľvek iného. Z väzby sa v poslednej dobe robil humbuk," tvrdil obhajca.

Hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Silvia Rúfusová sa zatiaľ k rozhodnutiu Ústavného súdu nevyjadrila, sudcovia sa totiž podľa nej s jeho obsahom zatiaľ nestihli oboznámiť.

O Marčokovom prepustení rozhodol ten istý senát Ústavného súdu, ktorý nariadil prepustiť z väzby Majského. Bývalý šéf holdingu Sipox a sponzor politických strán sa dostal do väzby pre obžalobu z tunelovania skrachovaných nebankových spoločností. Špeciálny súd však podľa Ústavného súdu nariadil Majskému väzbu neodôvodnene.

Samotný proces s Marčokom a spoločníkmi by mal podľa advokáta pokračovať pred Okresným súdom Banská Bystrica koncom novembra výsluchom svedkov. Marčokovi hrozí v prípade dokázania viny desať až 15-ročné väzenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu