Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Nový most cez rieku Morava: Stavať sa začne na budúci rok!

Vizuál mostu cez rieku Morava.
Vizuál mostu cez rieku Morava.

DEVÍNSKA NOVÁ VES - Cez rieku Morava povedie ďalší most. Lávka pre peších a cyklistov spojí Devínsku Novú Ves s rakúskou turistickou atrakciou - zámkom Schlosshof.

Bude to prvé premostenie Moravy pre chodcov na území hlavného mesta. „So stavbou chceme začať na budúci rok. Práce mali prebiehať od tohto leta, ale získavanie financií spomalili komunálne voľby,“ povedal hlavný architekt Devínskej Novej Vsi Milan Beláček.

Závesná oceľová konštrukcia bude na mieste skladaná z vopred vyrobených dielov. Aby sa zachovalo jedinečné prírodné prostredie nivy rieky Morava, most bude slúžiť len pre peších a cyklistov. V núdzovom prípade však unesie aj záchranné vozidlá. Náklady na stavbu - ktorá má trvať dve sezóny - si Slováci a Rakúšania rozdelia. Devínska Nová Ves ich plánuje zaplatiť z európskych fondov, pričom odhadované výdavky sú na našej strane 15 miliónov Sk. Komunikácia vedúca na lávku bude pokračovaním ulice Na mýte.

Kedysi už na týchto miestach most stál, ale počas 2. svetovej vojny bol zbombardovaný. „Most musí spĺňať protipovodňové parametre, preto v strednej časti povedie sedem metrov nad výškou storočnej vody,“ dodal hlavný architekt mestskej časti Milan Beláček.

MOST V ČÍSLACH:

Dĺžka celej konštrukcie: 500 m
Dĺžka mosta ponad rieku: 100 m
Šírka: 3 m
Výdavky na stavbu: 15 mil. Sk (slovenský úsek)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu