„Cibéby sa zbierajú až po prvých mrazoch,“ ukazuje vinohradníčka Katarína Verbírová. (Zdroj: Nový Čas)
TOKAJSKÁ OBLASŤ - Jedinečné cibéby v týchto dňoch začali zbierať vinohradníci v tokajskej oblasti. Sú to veľké hroznové bobule napadnuté špeciálnou plesňou, charakteristické práve pre kvalitné putňové tokajské vína. Toto špeciálne víno, ktoré si pochvaľoval aj francúzsky kráľ Ľudovít XIV., dorábajú jedine Maďari a Slováci. Cibéby sa na rozdiel od bežného hrozna zbierajú až po prvých mrazoch.
„Tohoročná úroda cibéb je
slabá. Bolo síce veľa slnečných
dní, chýbala však vlaha. Bobule
sú bohaté na cukor, no je ich
veľmi málo,“ tvrdí vinohradníčka
z Malej Tŕne Katarína Verbírová
(20).
Špeciálnou plesňou napadnuté hrozno je základom známych putňových tokajských vín. Do 136 litrov suchého vína sa dodávajú putne (22 kg) cibéb. Koľko putní sa do vína pridá, toľkoputňový tokaj sa vyrobí. „Do najznámejšieho 5-putňového ide až 110 kíl cibéb,“ upresňuje pivničný majster Peter Bodnár zo Stredného odborného učilišťa poľnohospodárskeho vo Viničkách. Takto pripravené víno sa skladuje v tzv. tufových pivniciach, kde dozrieva. Až potom sa dostáva na trh.
„Tokajské 5-putňové víno poznal i francúzsky kráľ Ľudovít XIV. Ten ho dostal darom začiatkom 18. storočia od Františka Rákocziho. Pre jeho jedinečnú a lahodnú chuť ho nazval kráľom vín,“ vysvetľuje pivničný majster. Tokajská oblasť sa rozprestiera na 5 600 hektároch v Maďarsku a na 903 hektároch na Slovensku.
Špeciálnou plesňou napadnuté hrozno je základom známych putňových tokajských vín. Do 136 litrov suchého vína sa dodávajú putne (22 kg) cibéb. Koľko putní sa do vína pridá, toľkoputňový tokaj sa vyrobí. „Do najznámejšieho 5-putňového ide až 110 kíl cibéb,“ upresňuje pivničný majster Peter Bodnár zo Stredného odborného učilišťa poľnohospodárskeho vo Viničkách. Takto pripravené víno sa skladuje v tzv. tufových pivniciach, kde dozrieva. Až potom sa dostáva na trh.
„Tokajské 5-putňové víno poznal i francúzsky kráľ Ľudovít XIV. Ten ho dostal darom začiatkom 18. storočia od Františka Rákocziho. Pre jeho jedinečnú a lahodnú chuť ho nazval kráľom vín,“ vysvetľuje pivničný majster. Tokajská oblasť sa rozprestiera na 5 600 hektároch v Maďarsku a na 903 hektároch na Slovensku.