Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Markíza dostala miliónovú pokutu za zábery s upálením mačky

Samotný prípad však vzbudil veľkú pozornosť médií, jeho hlavným aktérom - dvom školákov vymeral súd podmienečné tresty.
Samotný prípad však vzbudil veľkú pozornosť médií, jeho hlavným aktérom - dvom školákov vymeral súd podmienečné tresty.

BRATISLAVA - Televízia Markíza dnes dostala miliónovú pokutu za to, že vo februári odvysielala časti videozáznamu z upálenia živej mačky. Podľa Rady pre vysielanie a retransmisiu takéto zábery mohli narušiť vývoj maloletých. Samotný prípad však vzbudil veľkú pozornosť médií, jeho hlavným aktérom - dvom školákov vymeral súd podmienečné tresty. Markíza sa k pokute vyjadrí neskôr.

"Na obrazovke sa nesmú objaviť také zábery, ktoré by mohli narušiť vývoj maloletých," povedal ČTK kancelár rady Ľuboš Kukliš. Na otázku, ako mala podľa rady televízia informovať o brutálnom čine detí, však nevedel presne odpovedať. Televízia Markíza sa k prípadu vyjadrí neskôr.

Pred odvysielaním príspevku televízia upozornila, že zábery sú nevhodné pre deti a slabšie povahy. Potom ukázala záznam z mobilného telefónu, ako na stropkovskom ihrisku poliali benzínom priviazanú mačku a zapálili. Zviera v smrteľných kŕčoch sledovali so smiechom, výskaním a pokrikom: "Kto si dá pečenú mačku?". Video chlapci uverejnili na internete.

Videu sa hneď začali venovať viaceré médiá a polícia. Tá identifikovala oboch páchateľov, ktorých svidnícky súd v auguste odsúdil na štyri mesiace s ročnou podmienkou. Jeden z bratov v čase činu nemal ani 15 rokov. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Na Slovensku ide o prvý známy prípad odsúdenia mladistvých za násilie, ktoré zverejnili na internete. Pred niekoľkými dňami sa však objavil ďalší. Chlapci, ktorí sú zrejme z Pravenca neďaleko Prievidze, si na mobilný telefón nahrali a koncom septembra zverejnili horiacu debničku s mačkou. Aj tento prípad vyšetruje polícia.

Túlavé mačky sa často stávajú obeťou necitlivých detí. Z minulosti je známy napríklad prípad, keď deti mačku ukameňovali. S príchodom mobilných telefónov si však školáci začali svoje brutálne činy nahrávať, aby nimi mohli "pobaviť" aj ostatných.

Na Slovensku tiež nedávno vyvolal pobúrenie prípad, keď si žiaci v Trnave nahrali na mobil útok na svojho spolužiaka. Nárast šikanovania v školách a nahrávanie násilia na mobilné telefóny zaznamenávajú policajti aj v iných krajinách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu