BRATISLAVA – Analýzou odobratej vzorky mletého zázvoru zo slovenskej baliarne bolo zistené prekročenie limitov toxínov, ktoré poškodzujú pečeň a podporujú vznik zhubných nádorov. Informovala o tom vo štvrtok Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR na svojej stránke.
Hrôza zo slovenských pultov: Salmonelóza vo vajíčkach a mäse, v kapuste bolo nemilé "prekvapenie"
Štátna potravinová správa 28. júna zverejnila informáciu, že v rámci vykonanej úradnej kontroly bola v baliarni Technolim spol. v Pezinku, ktorá vyrába koreninové zmesi, odobratá vzorka Ďumbier mletý. Krajinou pôvodu je Nigéria a dodávateľom je poľská spoločnosť Rolmex s.j.
„Analýzou vzorky bolo zistené prekročenie stanoveného maximálneho limitu aflatoxínu B1 a sumy aflatoxínov B1, B2, G1 a G2,“ uviedla ŠVPS SR s tým, že celá zásielka bola pozastavená a bude vrátená dodávateľovi.
Vyššie spomínané aflatoxíny majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele s veľmi vážnymi následkami; poškodzujú pečeň a môžu vznikať zhubné nádory. Vysoký výskyt aflatoxínov bol daný do súvislosti aj s výskytom rakoviny pečene.
Aflatoxíny sa prirodzene nachádzajú predovšetkým v arašidoch, orechoch, pistáciách, sušenom ovocí, obilí a koreninách.