BRATISLAVA – Slovenskí potravinoví inšpektori odhalili ďalší nebezpečný výrobok. V rámci importnej kontroly zistili, že sušené slivky pôvodom z Čile, ktoré boli v colnom sklade slovenskej firmy, obsahovali nadlimitné množstvo kyseliny sorbovej.
ŠVPS SR o tom informovala na svojej stránke. Inšpektori v rámci importnej kontroly v colnom sklade firmy Vetter Slovakia spol. s.r.o. odobrali vzorku z výrobku "Slivky sušené", pričom bolo zistené prekročenie najvyššieho množstva konzervačnej látky E200 - kyseliny sorbovej 1247 mg/kg a 1240 mg/kg. Úrad zdôraznil, že maximálny povolený limit je stanovený na 1000 mg/kg.
Dátum minimálnej trvanlivosti nevyhovujúceho výrobku je do 31. októbra 2019 a krajinou pôvodu je Čile. „Zásielka 15-tisíc kilogramov (1.500 krabíc a 10 kilogramov) sušených sliviek pôvodom z Čile nebola uvoľnená do voľného obehu,“ uviedla ŠVPS SR.