BRATISLAVA – Oficiálne výsledky z úradných kontrol potravín za mesiac máj opäť nepotešili. V slovenských predajniach boli nájdené čerstvé vajíčka a mechanicky separované hydinové mäso, v ktorých bola zistená prítomnosť salmonelózy. Predávalo sa aj pokazené morčacie mäso a kvasená kapusta v slanom náleve, v ktorej bol dokonca nájdený cudzí predmet – špagát.
Inšpektori zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR vykonali počas mája 5 141 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Z uvedeného počtu bolo 423 kontrol s nedostatkom, celkovo bolo zistených 1 428 nedostatkov. Prekontrolovaných bolo 1 895 právnych subjektov a 2 926 prevádzok, pričom najviac kontrol bolo vykonaných v stredných (26,7 percenta) a malých (26,2 percenta) predajniach. Následne u výrobcov (16,4 percenta).
Uložených bolo 155 blokových pokút v celkovej výške 5 576 eur. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 119 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 185 600 eur, pričom priemerná pokuta predstavovala 1 559 eur. Najvyššia právoplatná pokuta za mesiac máj bola vo výške 42-tisíc eur.
Inšpektorom sa najčastejšie naskytol pohľad na špinu
U primárnych výrobcov, baliarní a výrobcov boli zistené najmä nedostatky v oblasti hygieny. Pracovníci napríklad nepoužívali ochranné rukavice pri manipulácii s výrobkami, podlaha pod surovinami bola v niektorých prevádzkach znečistená a zo stien padala omietka. Inšpektori tiež zistili, že v sklade hotových výrobkov sa nachádzali aj pekárske výrobky určené na kŕmne účely. Niektoré výrobky boli dokonca klamlivo označené.
Nedostatky boli zistené aj v distribúcii, preprave a veľkoobchodných skladoch. Inšpektorov najviac šokovali nájdené exkrementy škodcov či hlodavcov priamo v sklade. Nájdená bola aj uhynutá myš za regálom s krmivom pre spoločenské zvieratá. Trus bol aj na podlahe pri rozsypanej múke, cukre, ovsených vločkách, pri dehydratovaných polievkach, v želé a pod paletami s trvanlivým pečivom Fidorka, ktoré boli ohryzené od hlodavcov.
V obchodných sieťach a predajniach bolo zasa zistené umiestnenie mäsových výrobkov pri teplotách vyšších ako plus 15 stupňov Celzia, pričom výrobca uvádzal teplotu nula až plus štyri stupne. Salámy vykazovali cudzí pach po začínajúcom rozklade a hlbokozmrazeným hydinovým dielom chýbalo označenie v štátnom jazyku. V chladiacej vitríne sa dokonca predávalo údené karé a údená krkovička, na ktoré prevádzkovateľ nepredložil doklad o pôvode tovaru. V jednej z prevádzok bolo osem druhov cestovín, ktoré mali na obaloch uvedené dva dátumy minimálnej trvanlivosti. Zistili tiež, že štyri druhy potravín boli predávané po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. U štyroch druhov hlbokozmrazených rybacích výrobkov bolo porušené vákuové balenie.
Počas kontrol inšpektori našli aj chladiace vitríny, ktoré boli znečistené plesňou či zatečené. Znečistené boli aj mraziace vitríny, regály a nákupné vozíky. Vo viacerých skladoch bola znečistená podlaha a na zemi boli nájdené paradajky, jahody a petržlen. V chladničke v sklade sa okrem ovocia a zeleniny nachádzali aj vajcia, výsekové mäso a balené mäsové výrobky.
Nechutné detaily z odobratých vzoriek
Počas úradných kontrol bolo odobratých 1 602 vzoriek potravín a surovín, z čoho boli k 20. júnu ukončené analýzy 955 vzoriek. Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 38 vzoriek (3,9 percenta).
Nevyhovelo surové kozie mlieko, kde bol prítomný vírus kliešťovej encefalitídy. Morčacie stehno javilo nepríjemný pach po pokazenom mäse. V škrupinách čerstvých vajíčok veľkosti L a v mechanicky separovanom hydinovom mäse bola zistená salmonelóza.
Známky hniloby sa preukázali aj v odobratej vzorke kvasenej kapusty v slanom náleve, v ktorej bol nájdený aj špagát. Nevyhovel ani parený syr chabovec, kde bolo zistené nadlimitné množstvo soli. V ovčom hrudkovom syre bola zistená prítomnosť baktérie Stafylococcus aureus, ktorá spôsobuje otravu. V alkohole Cinzano Bianco Vermut sa preukázala prítomnosť oxidu siričitého, ktorý nie je deklarovaný v zložení ako zložka. Spišské párky mali obsah tuku pod stanovený limit a domáca škvarená bravčová masť mala voľné mastné kyseliny nad stanovený limit.