Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Vojaci-pašeráci: Armáda ešte nevie, ako ich potrestá

BRATISLAVA - Vedenie armády zatiaľ nevie, ako potrestá vojakov, ktorí pri návrate z mierovej misie v Kosove pašovali cigarety a alkohol. Rozhodnúť by sa o tom mohlo najskôr budúci týždeň, povedal dnes ČTK hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela.

Vojakom však už na Slovensku súd nehrozí. Maďarskí colníci ich totiž obvinili len z priestupku. "Určité podklady už máme, nie sú ale ešte kompletné, rozhodneme po skončení vyšetrovania," povedal Gemela. Prípadom sa zaoberá komisia náčelníka generálneho štábu, ktorá rozhodne o prípadných postihoch pre vojakov a ich nadriadených. Hovorca však nechcel spresniť, aké tresty im hrozia. V médiách sa objavili špekulácie o tom, že by mohli prísť o hodnosť. Gemela to však odmietol komentovať.

Maďarskí colníci objavili v júli v batožine vojakov pri kontrole kamiónu na hranici so Srbskom 321 kartónov neokolkovaných cigariet a 450 litrov alkoholu. Zo 132 vojakov tovar nelegálne prevážalo 92. Bez cla je v Európskej únii povolené previezť liter tvrdého alkoholu a kartón cigariet.

Celou záležitosťou sa na Slovensku bude zaoberať len armáda. "Je zrejmé, že maďarské orgány túto vec našej prokuratúre, prípadne polícii postupovať nebudú," povedal ČTK hlavný vojenský prokurátor Mikuláš Gardecký. Dôvodom podľa neho je, že v Maďarsku pašovanie neoznačili ako trestný čin, ale iba priestupok. Hodnota tovaru ani u jedného vojaka totiž neprekročila 100.000 forintov (zhruba 13.000 Sk).

V misii NATO v juhosrbskej provincii Kosovo pôsobia slovenskí vojaci od marca 2002. Slovensko má v zahraničných operáciách v súčasnosti spolu viac ako 500 vojakov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu