Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Poslanci nechcú svoju imunitu obmedziť

Zadumaný Daniel Lipšic. Jeho návrh na zrušenie imunity žiadna koaličná strana nepodporí.
Zadumaný Daniel Lipšic. Jeho návrh na zrušenie imunity žiadna koaličná strana nepodporí.

BRATISLAVA - Poslanci s najväčšou pravdepodobnosťou zatiaľ neobmedzia svoju imunitu. Opozičný návrh člena KDH Daniela Lipšica na zúženie imunity totiž zrejme nepodporí žiadna koaličná strana.

Väčšiu podporu koalície si zatiaľ nezískal ani návrh predsedu parlamentu a podpredsedu najsilnejšej vládnej strany Smeru-SD Pavla Pašku, ktorý chce imunitu zrušiť úplne. Vyplýva to z vyjadrení zástupcov koaličných strán pred dnešnou schôdzou parlamentu.

Ak chce polícia stíhať poslanca, musí si na to vyžiadať od parlamentu povolenie. Lipšic navrhol, aby Národná rada obmedzila trestnoprávnu imunitu poslancov iba na ich výroky a hlasovania v parlamente. Zatiaľ čo šéf SNS Ján Slota a predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar Lipšicov návrh otvorene odmietli, šéf poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž ČTK povedal, že jeho poslanecký klub sa na schôdzi zdrží hlasovania.

Ráznejšiu úpravu ako Lipšic navrhol Paška. Jeho zámer zrušiť imunitu úplne však zatiaľ nenašiel podporu ani vo vnútri jeho strany, rovnako odmietavo sa k tomu dnes postavili aj Slota s Mečiarom. "Určite by som nesúhlasil s tým, aby bola zrušená imunita na výroky poslanca Národnej rady," povedal Mečiar. Podľa Slotu sa má v parlamente hovoriť o všetkom, a preto poslanci potrebujú beztrestnosť na výroky. Paškov návrh označil za aktivitu jedného z poslancov. "Ja s ňou samozrejme nesúhlasím," zdôraznil.

Zatiaľ čo Lipšicov návrh je už v parlamente a malo by sa o ňom hlasovať na schôdzi, ktorá sa začína dnes, Paška svoj zámer predstavil pred novozriadenou parlamentnou komisiou pre ústavu. V nej sedia okrem koaličných poslancov napríklad aj predsedníčka Ústavného súdu či šéf Slovenskej akadémie vied. Paška tvrdil, že o imunite by sa malo najprv rokovať na odbornej pôde, ktorou je podľa neho práve komisia pre ústavu. Opozícia sa naopak na jej zasadnutiach nechce zúčastňovať, rokovania v komisii totiž nepovažuje za užitočné.

S prípadným obmedzením imunity v tomto volebnom období by však musela súhlasiť rovnako koalícia i opozícia. Nedotknuteľnosť poslancov pred trestným stíhaním totiž upravuje ústava a jej prípadné zrušenie by preto muselo v parlamente podporiť najmenej 90 zo 150 poslancov. Takýto počet hlasov však spolu nemajú ani tri koaličné strany.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu