Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Zrušenie imunity? Pašku nikto nepodporil

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Návrh predsedu parlamentu a podpredsedu vládneho Smeru-SD Pavla Pašku na zrušenie imunity poslancov zatiaľ nemá jednoznačnú podporu ani vo vnútri jeho strany.

Rozdielne názory na jej zrušenie majú aj odborníci. Vyplýva to z vyjadrení Pašku po rokovaní parlamentnej komisie pre ústavu a rokovací poriadok. "Na pracovnom stretnutí zazneli veľmi rôzne pozície či z odbornej alebo politickej časti, ktoré potvrdzujú, že je to (imunita) veľmi komplikovaný ústavný inštitút," povedal Paška novinárom.

Komisia pre ústavu dnes zasadala po prvý raz, okrem členov koaličných strán v nej sedí napríklad aj predsedníčka Ústavného súdu či šéf Slovenskej akadémie vied. Opozícia sa do činnosti komisie nezapojila, podľa ich predstaviteľov totiž nebolo jasné, čomu sa bude venovať, spochybňovali tiež jej praktický význam.

Niektorí členovia komisie sa podľa Pašku vyslovovali za úplné zrušenie imunity, iní naopak za jej ponechanie či dokonca za rozšírenie. Ak chce v súčasnosti polícia trestne stíhať poslanca, musí požiadať o povolenie Národnú radu. Proti úplnému zrušeniu imunity vystúpil napríklad aj šéf poslaneckého klubu Smeru a podpredseda parlamentu Miroslav Číž.

Paška dnes potvrdil, že trvá na svojom návrhu úplne zrušiť imunitu poslancov. Komisia podľa neho bude o probléme opäť rokovať 25. júna. Kedy sa prípadný návrh dostane do parlamentu, povedať nevedel.

Do Národnej rady sa však už dostal návrh opozičného poslanca za KDH Daniela Lipšica, ktorý presadzuje obmedzenie imunity poslancov len na výroky a hlasovanie v parlamente. Paška dnes naznačil, že jeho poslanecký klub pravdepodobne Lipšicov návrh nepodporí, strana o ňom však ešte bude rokovať.

Lipšic dnes zopakoval, že rokovanie komisie bude podľa neho odďaľovať rozhodnutie parlamentu o imunite. "Cieľom komisie je, aby sa o citlivých návrhoch nehlasovalo," povedal poslanec novinárom. Dodal, že ak chce Paška zrušiť imunitu, mal by na budúci týždeň v parlamente zahlasovať za jeho návrh a prípadne ho doplniť počas ďalšieho rokovania o zákone.

Ak bude chcieť koalícia zrušiť či upraviť imunitu, bude musieť nájsť pre svoj návrh aj podporu aspoň časti opozície. Nedotknuteľnosť poslancov pred trestným stíhaním totiž upravuje ústava, jej prípadné zrušenie by preto muselo v parlamente podporiť najmenej 90 zo 150 poslancov. Takýto počet hlasov však spolu nemajú ani tri koaličné strany. Viaceré návrhy na obmedzenie imunity už v minulosti neprešli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu