Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Na Slovensko príde v pondelok holandská kráľovná Beatrix

Holandská kráľovná Beatrix
Holandská kráľovná Beatrix

BRATISLAVA - Holandská kráľovná Beatrix zavíta na budúci týždeň v pondelok po prvý raz na Slovensko.

Počas trojdňovej návštevy ju čaká stretnutie s najvyššími politickými predstaviteľmi krajiny, ako aj kultúrny a spoločenský program. Do Bratislavy v minulosti prišlo už viacero európskych monarchov.

Hlavnými témami návštevy Beatrix sú podľa informácií holandskej strany mládež a Európa. Jej pobyt má prispieť k zlepšeniu vzťahov medzi oboma krajinami v politickej, kultúrnej, hospodárskej a spoločenskej oblasti.

Šesťdesiatdeväťročnú panovníčku, ktorá na trón zasadla v roku 1980, prijme prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico, ako aj šéf parlamentu Pavol Paška. V utorok sa stretne s bratislavským primátorom Andrejom Ďurkovským. V bratislavskom Primaciálnom paláci bude diskutovať s odborníkmi o transformácií Slovenska po páde komunizmu v roku 1989. V Univerzitnej knižnici sa zúčastní na seminári o postavení jazykov v Európskej únii, na ktorom vystúpi aj slovenský eurokomisár Ján Figeľ.

S ministrom financií Jánom Počiatkom, guvernérom Národnej banky Slovenska Ivanom Šramkom a ďalšími predstaviteľmi ekonomickej sféry absolvuje Beatrix obed. Hovoriť by sa počas neho malo o hospodárskom vývoji Slovenska a možnostiach ďalšieho rozvoja zahraničných investícií. Krajine tulipánov patrí na Slovensku prvé miesto medzi zahraničnými investormi.

Beatrix má na programe aj plavbu loďou po Dunaji, počas ktorej navštívi Múzeum moderného umenia Danubiana v Čuňove. Stretnúť by sa tam tiež mala s predstaviteľmi holandskej komunity, ktorí žijú na Slovensku. V utorok večer kráľovná usporiada v historickej budove opery Slovenského národného divadla koncert, na ktorom vystúpi holandský klavirista Wibi Soerjadi.

Kráľovná nevynechá ani návštevu Košíc, kde sa stretne s primátorom Františkom Knapíkom. Navštívi tiež konzervatórium v Košiciach a "zelenú školu" v Družstevnej pri Hornáde, ktorá patrí medzi projekty výchovy detí k ochrane životného prostredia.

Kráľovnú bude sprevádzať holandský minister zahraničných vecí Maxime Verhagen, ktorého čaká rokovanie so slovenským kolegom Jánom Kubišom.

Verejnosť bude môcť vidieť panovníčku napríklad počas prehliadky centa Bratislavy a Košíc.

Slovensko v minulosti navštívili napríklad britský následník trónu princ Charles, jeho brat Andrew, monacké knieža Albert II., luxemburský veľkovojvoda Henri, španielsky kráľ Juan Carlos I., švédsky kráľ Carl XVI. Gustaf. Okrem toho Slovensko vlani navštívil aj kambodžský kráľ Norodom Sihamoni.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu