BRATISLAVA - Francúzi majú pravdu. Červené víno je naozaj „dobré na srdce“, ale čo je ešte zaujímavejšie, látky, ktoré obsahuje pomáhajú aj proti obezite. Potvrdili to aj vedci z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV v laboratóriu neuro-kardiovaskulárnych interakcií pod vedením doc. RNDr. Oľgy Pecháňovej, DrSc.
Viac ako tretina populácie trpí metabolickým syndrómom. Ide o zhluk závažných rizikových faktorov, medzi ktoré patrí obezita, dyslipidémia (zvýšené množstvo tukov v krvi), vysoký krvný tlak a inzulínová rezistencia (hyperglykémia). Inými slovami je to pomenovanie pre viacero rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení, ktoré majú spoločnú príčinu – nedostatočnú odpoveď organizmu na inzulín. Za najvýraznejšiu príčinu metabolického syndrómu sa považuje obezita.
Všeobecne známy je francúzsky paradox. Zvyk piť červené víno pri jedle je pravdepodobne jeden z najväčších dôvodov jeho existencie. Polyfenoly, prírodné chemické zlúčeniny vyskytujúce sa aj v červenom víne, majú pozitívny efekt na srdce a krvné cievy. Slovenskí vedci sa rozhodli otestovať kvalitné slovenské červené víno alibernet, resp. jeho dealkoholizovaný koncentrát. Experimentovali na animálnom modeli SHR-cp (potkany), ktorý sa najviac približuje ľudskému metabolickému syndrómu. Zaujímal ich najmä vplyv účinku nealkoholického koncentrátu vína na hmotnosť tela, krvný tlak, lipidy a glukózu v krvi, celkovú aktivitu NO-syntézy, ako aj na niektoré prozápalové markery v srdci a aorte.
Všetky sledované parametre boli zvýšené v aorte u kmeňa predstavujúceho metabolický syndróm v porovnaní s kontrolnými zvieratami, zároveň boli zvýšené prozápalové markery v srdci u tohto kmeňa. Podávanie dealkoholizovaného koncentrátu vína alibernet významne znížilo tlak krvi a hladinu glukózy v krvi pri SHR-cp potkanoch. Zároveň toto podávanie znížilo nárast prozápalových markerov v aorte aj v srdci
Výsledky vedcov ústavu normálnej a patologickej fyziológie poukázali na patologické, ako aj adaptačné zmeny, ktoré sa vyvíjajú v aorte a srdci v dôsledku metabolického syndrómu. Nealkoholický koncentrát vína znížil nárast zápalových markerov. Tento účinok môže predstavovať jeden z ochranných mechanizmov polyfenolických látok obsiahnutých v koncentráte vína na kardiovaskulárny systém.