BRATISLAVA - Enciánová mozaika na rukolovej podstielke, ktorú dopĺňajú farebné cherry rajčiny, mrkvová polievka s bazalkovým olejom, zubáč so štuchanými zemiakmi, zeleninou a citrónovou omáčkou.
V ponuke budú i kuracie prsia plnené špenátom s údeným korbáčikom, zemiakmi a opečenou cibuľou a strúhaný tvarohový koláč s broskyňou, jahodou a šľahačkou. To je kompletné menu, ktoré bude Slovensko v rámci predsedníctva v Rade EÚ počas Týždňa slovenskej kuchyne v novembri 2016 podávať v kantínach Európskej komisie v Bruseli. Uvádza sa na webovej stránke predsedníctva SR v Rade EÚ.
Pripravia ho študenti bratislavskej Hotelovej akadémie Filip Hýl a Samuel Veselský s majstrom Kamilom Foltýnom. Hodnotiaca komisia ich menu v marci tohto roka vybrala za víťazné. Podujatie organizoval Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci so Sekretariátom slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Konkurovali im ešte dve ďalšie bratislavské hotelové školy.
"Kritériom pri príprave jedál bolo použitie slovenských surovín a pôvod v slovenských tradíciách," prezradil Samuel Veselský z víťazného tímu. Vybrať a precízne pripraviť menu nebola podľa jeho slov jednoduchá úloha, menu trénovali asi dva mesiace, pričom pred súťažou mali v škole aj dve generálky. Uvádza sa na stránke.
O najlepšom predsedníckom menu rozhodovali dve komisie – technická a degustačná. V technickej boli zástupcovia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov a zástupca šéfkuchára v Hoteli Grand River Park Bratislava. V tej degustačnej boli zástupcovia organizátorov, podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja a generálny riaditeľ Sekretariátu predsedníctva SR v Rade EÚ.