ŽENEVA - Celosvetová konzumácia rýb dosiahla rekordne vysokú úroveň, pričom došlo po prvý raz k prekonaniu ročnej spotreby 20 kilogramov na osobu. Vyplýva to zo správy OSN, z ktorej dnes citovala stanica BBC.
Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), patriaca pod OSN, vo svojej novej správe ďalej uvádza, že dosiahnutá bilancia je výsledkom zlepšenej akvakultúry, ako aj zníženia množstva škodlivého odpadu v prírodnom prostredí.
Z tejto čínskej "pochúťky" sa vám zrejme obráti žalúdok: Jedlo cisárov, za ktoré zaplatíte tisíce
Ľudstvo momentálne po prvý raz konzumuje viac chovných rýb než rýb ulovených v prirodzených podmienkach. Autori správy však varujú, že morské prírodné zdroje sú naďalej nadmerne využívané; na dlhodobo neudržateľnej úrovni.
"Ryby sú šesťnásobne efektívnejšie, čo sa týka ich premeny na jedlo, než dobytok a štvornásobne efektívnejšie než bravčovina. Preto je zvyšovanie spotreby rýb dobré pre potravinovú bezpečnosť," tvrdí riaditeľ FAO Manuel Barange. Údaje boli publikované v dvojročne vydávanej správe FAO o stave svetového rybolovu a akvakultúry (SOFIA).