Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Paška: S Írskom sme si názorovo i hodnotovo veľmi blízki

Pavol Paška
Pavol Paška

DUBLIN/BRATISLAVA - Rokovania s predsedami oboch komôr írskeho parlamentu Rorym O´Hanlonom a Rorym Kielym, s prezidentkou Mary McAleeseovou i Spoločným výborom pre európske záležitosti írskeho parlamentu, ktoré tvorili hlavný obsah dvojdňovej pracovnej návštevy slovenskej parlamentnej delegácie v Dubline, označil predseda Národnej rady SR Pavol Paška pre médiá pred odletom do vlasti za úprimné a priateľské s perspektívou ďalšieho rozvoja.

"Sme si názorovo a hodnotovo i v domácej a zahraničnej politike veľmi blízki, takže nevidím dôvod, aby sa život na úrovni vzťahov parlamentu nerozprúdil," povedal Paška.

Stretnutie s prezidentkou Írskej republiky Mary McAleeseovou Paška ocenil i preto, že okrem príjemnej atmosféry hovorili aj o problematických otázkach, ktoré riešia obe krajiny - imigrácia, stret kultúr a civilizácií i problematika Rómov. Tú riešili v Írsku vzdelávaním, aj keď Paška podotkol, že medzi Slovenskom a Írskom ide o neporovnateľné čísla v početnosti rómskeho etnika. Slovenskú komunitu v Írsku považuje Mc Aleeseová podľa Pašku za bezproblémovú a mentálne i religiózne blízku.

Na záver pracovnej návštevy v Dubline sa slovenská delegácia stretla na pôde veľvyslanectva SR s krajanmi, žijúcimi v Írsku. Predstavitelia tamojšieho Slovenského centra informovali o svojej činnosti a požiadali o podporu grantových projektov na činnosť komunity, napríklad v podobe zriadenia internetovej stránky či nákupu krojov pre folklórny súbor, ktorý by reprezentoval slovenskú kultúru na celom írskom ostrove. Večer sa slovenská parlamentná delegácia vrátila do vlasti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu