BRATISLAVA - Vianočný čas je dobou príprav špecialít a pokrmov od výmyslu sveta. Tradičné recepty striedajú všakovaké špeciality rôznych kuchýň a zvykov. Čo dobré majú na štedrovečernom stole a ako sa vedia obracať pri kuchynských hrncoch nám o sebe prezradili naši politici. Prinášame vám exkluzívne recepty politikov, ktorí nám pootvorili dvere do svojich domovov a ukázali čo budú mať tento rok na Vianoce.
"My sme z Nitry, kde sa krížili východniarske veci, otec bol so Šarišských Michalian a Mama bola zo Senice, čiže mávali sme také makové veci - pupáky, strapačky, kapustnicu a slivovičku," prezrádza Jozef Mikloško na začiatok.
Sám väčšinou nevarí, zodpovednosť prenecháva na manželku. "Hlavný šéfkuchár je manželka Mária. Keď som sám doma, tak sáčkové polievky a párky sú veľmi dobrou náhradou," priznal stále aktívny poslanec.
Pre čitateľov Topiek prezradil dva recepty. Jeden sa volá Ruský šalát od svojej mamy. Druhým receptom sú Orieškové pusinky od svokry.
Ruský šalát na Štedrý deň
Postup:
V 2-litrovom hrnci uvariť zemiaky. Potom uvariť a nakrájať 2 mrkvy a 1 malý celer, 1 malú cviklu v šupe. Následne nakrájame 4-5 uhoriek, 2 cibule, pridáme 1-2 uvarené a nakrájané vajcia. Pridáme taktiež 2 menšie haringy (ruslíky) nakrájané na kocky.
Potom zalejeme majonézou, ktorá sa vyšľahá a pripraví v mixéri. Skladá sa z: 2 celých vajec, 2 čajových lyžičiek práškového cukru, šťavy z polky citróna, 2-3 dcl slabo octovej alebo uhorkovej vody a 2 dcl oleja.
Ruský šalát by mal byť následne pripravený na jedenie.
Orieškové pusinky
Postup:
1 žĺtok zmiešame s 2 vyšľahanými bielkami, potom pridáme 25 dkg lieskových orieškov a 25 dg práškového cukru. Ďalej vyformujeme malé guličky s navlhčenými dlaňami. Potom do prostriedka vtlačíme 1 oriešok a v miernej trúbe necháme už len sušiť.