Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Vláda chce zriadiť nové ministerstvo

Viliam Veteška
Viliam Veteška

BRATISLAVA - Zámer vlády zriadiť nové ministerstvo pre turistiku a cestovný ruch nejde dokopy so snahou šetriť na štátnej správe. Predseda KDH Pavol Hrušovský v dnešnej diskusnej relácii televízie JOJ Politika.sk upozornil, že náklady na ďalšie ministerstvo si vyžiadajú okolo 100 miliónov korún, s ktorými sa v návrhu rozpočtu nepočíta.

Hrušovský je návrhom HZDS prekvapený, pretože pred voľbami ani pri zostavovaní vlády samostatné ministerstvo cestovného ruchu nepožadovalo. Podpredseda parlamentu a ĽS-HZDS Viliam Veteška vylúčil, že by za iniciatívou bola nespokojnosť hnutia s počtom kresiel vo vláde. Problémy nevidí ani pokiaľ ide o peniaze pre nový rezort. Ten by mal vzniknúť zlúčením sekcie cestovného ruchu na ministerstve hospodárstva so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR), ktorých financovanie je v rozpočte pokryté. Dodatočne by tak bolo potrebné nájsť len asi 20 miliónov korún.

Samostatné ministerstvo by podľa Vetešku malo naštartovať rozvoj služieb spojených s turizmom. Kým v súčasnosti sú zisky Slovenska z cestovného ruchu asi 1, 2 miliardy dolárov ročne, Veteška vidí potenciál niekde medzi 5 - 10 miliardami dolárov, ktoré by k nám mali priniesť zahraniční návštevníci. Očakáva tiež vytvorenie 70 000 nových pracovných miest hlavne v zaostalých regiónoch. Podľa podpredsedu vlády a Smeru-SD Dušana Čaploviča ide o rozumné riešenie, ktoré v Smere nevnímajú ako snahu HZDS o posilnenie pozícií vo vláde.

V súvislosti s vnútrostraníckou situáciou v KDH považuje Hrušovský za bezpredmetnú diskusiu o tom, či by malo KDH spolupracovať so Smerom alebo s HZDS. Súčasná vládna koalícia si podľa neho dobre rozumie, preto nevidí dôvod, aby sa tým KDH zaoberalo. "Uvidí sa, či končí moja éra, možno začína", poznamenal na margo svojej pozície v strane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu