Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Ministerstvo nebude rušiť vysoké školy

Ministerstvo školstva SR
Ministerstvo školstva SR

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva (MŠ) SR nechce zasahovať do počtu vysokých škôl na Slovensku. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa rezortu Viera Trpišová, návrh novely zákona o vysokých školách počíta s dvoma typmi škôl - univerzitnými a ostatnými.

"O kvalite vysokej školy rozhodne akreditačná komisia na základe stanovených kritérií," dodala Trpišová. Prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) a rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Vladimír Báleš si totiž myslí, že Slovensko má veľa vysokých škôl. Podľa neho tých málo finančných prostriedkov, ktoré dostávajú školy, sa tak rozptyľuje. Báleš pochybuje, že by sa zo zákona zrušila vysoká škola, pretože by to malo politické dôsledky. "Žiadna vláda nezruší žiadnu verejnú školu," dodal. Podľa neho poriadok vo vysokom školstve by sa mohol urobiť, keď rezort školstva zverejní register garantov študijných programov. "Nie je prehľad, kto je garantom z verejnej vysokej školy aj na súkromnej škole," tvrdí Báleš. Podľa Trpišovej rezort na registri pracuje.

Priority, ktoré chce SRK presadiť do novely zákona o vysokých školách, posúdia a "môžu byť zapracované v pripravovanej novele", povedala Trpišová. SRK schválila, že profesori by mohli pôsobiť na akademickej pôde do sedemdesiatky. Zmeny sa pripravujú aj v riadení vysokých škôl, ich financovaní a hospodárení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu