Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Thajsko zažíva vlnu horúčav: Od začiatku roka si vyžiadali už 30 životov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANGKOK - Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok. Očakáva sa, že hodnota tepelného indexu sa vyšplhá až na 52 stupňov Celzia. Ide o ukazovateľ pocitovej teploty, ktorý zohľadňuje vlhkosť, rýchlosť vetra a ďalšie faktory, pričom v Bangkoku momentálne dosahuje "mimoriadne nebezpečnú" úroveň.

archívne video

Nezabudnite dieťa v rozhorúčenom aute: Policajti po celom Slovensku vyzývajú rodičov, aby nepodceňovali situáciu (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Extrémne horúčavy postihli tento týždeň časti južnej a juhovýchodnej Ázie. Na Filipínach v dôsledku nich došlo k prerušeniu výučby na školách a v Bangladéši sa veriaci modlili za prehánky. Obzvlášť vysoké teploty (až do 45,9 stupňov Celzia) zaznamenali v stredu aj v Mjanmarsku, pričom sa očakáva, že ešte porastú. Apríl je v tejto oblasti zvyčajne obzvlášť teplým mesiacom, tento rok sú však horúčavy ešte horšie v dôsledku klimatického javu El Niňo.

Thajské ministerstvo zdravotníctva v stredu večer uviedlo, že od 1. januára do 17. apríla zomrelo v dôsledku úpalu 30 ľudí. Vlani pritom za celý rok pritom zaznamenali 37 takýchto úmrtí. Thajské úrady teraz vyzývajú starších ľudí a osoby so zdravotnými komplikáciami vrátane obezity, aby zostali doma a pravidelne pili vodu.

Viac o téme: ObeteHorúčavyThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu