Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Taraba dostáva národné parky na kolená! Škrty vo financovaní, masívne prepúšťanie a výruby: Minister reaguje

Tomáš Taraba sa vyjadril k medializovaným správam Zobraziť galériu (7)
Tomáš Taraba sa vyjadril k medializovaným správam (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) mal pre slovenské národné parky namiešať "smrtiaci kokteil", uvádza bývalý štátny tajomník rezortu Michal Kiča (Demokrati) a tvrdí to aj opozičné Progresívne Slovensko. Taraba mal národným parkom poriadne priškrtiť príspevky zo štátneho rozpočtu a zároveň nariadiť masívne prepúšťanie. Okrem toho nový zákon z dielne rezortu má povoliť väčší výrub. Zo správ je zhrozená aj Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko a žiada ministra o vysvetlenie. Taraba na medializované informácie zareagoval cez video a označil ich za hoaxy, na druhej strane prepúšťanie nepoprel.

“Predkladám dôkazy, že Taraba a rodina Kuffovcov a Rudolf Huliak systematicky likvidujú slovenskú prírodu. Po prepúšťaní odborných zamestnancov a vedenia inštitúcií dnes sledujeme finančnú likvidáciu najcennejšej časti našej prírody. Minister Taraba znížil príspevky na fungovanie národných parkov v priemere o 80%, Tatranský národný park tak od štátu dostane na svoju činnosť presne nulu,” uviedol v utorok Kiča.

Taraba dostáva národné parky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zároveň dodal, že na Deň Zeme (22. 4.) unikol e-mail, v ktorom vedenie ministerstva adresovalo jednotlivým správam národných parkov pokyny na prepustenie 80 zamestnancov. Napríklad v Tatranskom Národnom parku by mali prepustiť až 20 ľudí. "Bude to znamenať personálny kolaps správ národných parkov," vyhlásil s tým, že správy už nebudú môcť vykonávať ochranu prírodu, študovať ju a monitorovať, či ovplyvňovať investičnú činnosť vo svojom bezprostrednom okolí.

Okrem toho vláda prijala novelu zákona, podľa ktorej sa postupy pri výrube drevín majú zjednodušiť. Envirorezort to považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom, ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch. "Tento návrh zákona je mimoriadne nebezpečný, problematický a spôsobí to, čo určite nechceme," vyhlásil poslanec Alojz Hlina (SaS). Argumenty uvedené v dôvodovej správe považuje za urážajúce. Verí, že občianska spoločnosť sa proti návrhu vzoprie. "Uvoľňuje ruky pri výruboch a zmene charakteru oblastí, v ktorých žijeme," zhodnotil. Za cynické tiež označil, že návrh je predložený v čase hniezdenia vtákov.

SOS/BirdLife Slovensko žiada vysvetlenia

Na zverejnené informácie zareagovala aj Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko. Pýta sa, že či sa medializované znižovanie počtu zamestnanco ochrany prírody o tretinu týka aj znižovania počtu štatnych tajomníkov. "O jednom tipe na redukciu, takom tipe so záľubou v lietaní nad Malou Fatrou, by sme vedeli," uviedla na začiatok svojho vyjadrenia. Podľa nej má rezort tisíc dôvodov na to, aby sa naopak snažilo ostatných členov vlády presvedčiť, že redukcia zamestnancov v národných parkoch a Štátnej ochrany prírody SR zlý nápad. Uvádza aspoň tri dôvody.

Prvým dôvodom je fakt, že ochrana prírody bola na Slovensku dlhodobo na chvoste záujmu od vzniku nezávislého Slovenska. "Výsledkom je až desaťnásobne nižší počet zamestnancov na plochu národných parkov v porovnaní so zahraničím. Po ohlásenej redukcii zamestnancov to bude v prípade Nízkych Tatier až dvadsaťnásobný rozdiel," vysvetľuje a pýta sa, ako môžu za takýchto okolností naše chránené územia fungovať a ešte ďalej uberať zamestnancov.

Taraba dostáva národné parky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/SOS/BirdLife Slovensko/My sme les)

Druhým dôvodom je, že v súčasnosti má rezort k dispozícii viac ako 200 miliónov eur na realizáciu praktickej starostlivosti ochrany prírody. "Stačí vypísať výzvy v Operačnom programe Slovensko a dať pokyn riaditeľom, aby vyčlenili sily na písanie projektov na praktickú starostlivosť o územia. Do pár mesiacov projekty prejdú a budú mať zamestnancov finančne krytých," uvádza SOS/Bird Life s tým, že Taraba tak môže zabiť dve muchy jednou ranou. "Vykryť si finančne zamestnancov, ktorí zároveň budú pracovať na tom, aby sa rozbehla praktická starostlivosť a podpora vlastníkov v chránených územiach," dodáva.

Za tretí dôvod označila skutočnosť, že ak vedenie rezortu bude tvrdohlavo trvať na medializovaných krokoch, štátna ochrana prírody sa mu rozsype. "Už dnes sa totiž drolí. Ak majú na správach CHKO len jedného zoológa či jedného botanika  a príde príkaz vyhodiť tretinu zamestnancov, logicky sa tak znemožní vykonávať základné poslanie ochrany prírody v chránených územiach," vyhlásila. Tým pádom podľa nej nebude štát vedieť splniť ani povinnosti vyplývajúce z národnej či európskej legislatívy. 

V chránenom areáli Volavčia kolónia pri obci Rapovce v okrese Lučenec sa volavkám popolavým darí.
Zobraziť galériu (7)
V chránenom areáli Volavčia kolónia pri obci Rapovce v okrese Lučenec sa volavkám popolavým darí.  (Zdroj: TASR - Lukáš Mužla)

Spoločnosť verí, že minister tieto tvrdenia poprie a nájde iné spôsoby, ako presadzovať ochranu prírody a svoje politické ciele. "Ak však vedenie ministerstva presadí povyhadzovanie veľkej časti aj z toho mála zamestnancov, ktoré ŠOP SR národné parky majú, môže zabudnúť na to, že bude niekto schopný pomôcť ministerstvu v tom, aby sa konečne rozbehla systémová ochrana prírody v spolupráci s miestnymi hráčmi, lesníkmi, poľnohospodármi, po čom volali vládni politici pred voľbami," uzatvára.

Podľa Tarabu ide o hoaxy, no prepúšťanie zamestnancov nepoprel

Podľa ministra Tarabu sa nič dramatické nikde nedeje. Popiera, že by odrezali národné parky od akýchkoľvek financií. "Národné parky sú riadne financované, predovšetkým z envirofondu, pretože takto nešťastne v roku 2022 urobili reformu národných parkov Budajovci a Kičovci, že odrezali národné parky od akýchkoľvek zdrojov. My z envirofondu posielame potrebné finančné zdroje," vyhlásil.

Minister Taraba reaguje na informácie o príspevkoch a prepúšťaní v národných parkoch (Zdroj: YouTube/Tomáš Taraba • Vicepremiér SR)

Zareagoval aj na informáciu, že tretina zamestnancov musí byť prepustená. "My prerábame štruktúru štátnej správy, pozeráme sa na to, ktoré miesta sú efektívne a ktoré nie, ktoré treba posilniť, kde je prezamestnanosť. A toto má robiť dobrý hospodár," uviedol s tým, že iba na ministerstve životného prostredia robí 6 600 ľudí. Označil ako povinnosť sa pozerať, či toľko ľudí potrebujú.

Poprel tiež, že prijali zákon o výruboch v lesoch. Podľa neho sa zákon týka pozemkov na poľnohospodársku činnosť a je určená pre poľnohospodárov, aby mohli v zrýchlenom konaní robiť výruby náletových drevín. "Teda sa týka tých častí, kde sa často premnožuje tá divá zver. Áno, kde aj častokrát sa medvede sťahujú bližšie k obydliam," dodáva.

Viac o téme: PrepúšťanieNárodné parkyMinisterstvo životného prostrediaTomáš TarabaSOS/BirdLife Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu