Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Pochod ruskej opozície: Zatkli exvicepremiéra Nemcova

V Rusku si pripomínali Deň vlajky Zobraziť galériu (5)
V Rusku si pripomínali Deň vlajky (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská polícia dnes v Moskve zabránila asi stovke zástupcov opozície, aby pochodovali s obrovskou ruskou vlajkou v centre mesta. Niekdajšieho vicepremiéra a významného opozičného predstaviteľa Borisa Nemcova potom zadržala.

Opozícia si chcela demonštráciou pripomenúť Deň vlajky, ktorý sa v Rusku oslavuje ako pripomienka zmarenia komunistického pokusu o puč 22. augusta 1991. Opozícia mala povolené zhromaždenia, nie ale pochod mestom, odôvodnila zásah polícia.

Podľa Nemcova zastavenie pochodu k oslave ruskej vlajky ukazuje na mentalitu vlády premiéra Vladimira Putina. "Vlajka je symbolom slobody a demokracie, pre Putina ale nie," povedal Nemcov agentúre AP. Ďalej Putina, bývalého agenta všemocnej sovietskej tajnej polície (KGB), obvinil, že má rovnakú mentalitu, ako mali pučisti, ktorí boli rozhodnutí zabrániť demokratizáciu niekdajšieho Sovietskeho zväzu.

Putin vo svojej dobe pičistov nepodporil, ale neskôr ako prezident ľutoval pád Sovietskeho zväzu a zastavil mnohé z reforiem, ktoré vyzerali ako demokratické a ktoré svojho času zaviedol jeho predchodca Boris Jeľcin.

Nemcov v roku 1991, keď sa rozpadol Sovietsky zväz, stál po boku Jeľcina a v 90. rokoch bol v niekoľkých ruských vládach, dvakrát ako ich vicepremiér.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu