SPIŠSKÝ HRAD - To bol teda piroh! Meral 120 centimetrov a v sobotu si mohlo na ňom pochutnať aspoň 50 návštevníkov Spišského hradu.
Za necelú hodinu takmer 6-kilogramovú bryndzovo-zemiakovú pochúťku vyrobili priamo na hrade traja kuchári zo salaša v Spišskom Podhradí pri príležitosti otvorenia turistickej sezóny.
"Na výrobu sme použili 3 kilá hrubej múky, poldruha kila zemiakov, 40 dekagramov kyslej smotany, kilo údenej slaniny, bryndzu a cibuľu. Plnku sme si urobili už na salaši. Na hrade sme uhnietli cesto, vyvaľkali ho, piroh sme naplnili a asi 20 minút varili," prezradil kuchár Jaroslav Štrublík (29).
Na varenie obľúbenej pochúťky bolo nutné vyrobiť špeciálnu nádobu. Do klasického hrnca by maxipiroh nevošiel. "Kúrime v nej drevom. Súčasťou je aj špeciálny rošt, aby sa dal taký veľký piroh vybrať," konštatoval J. Štrublík.
Sobotňajší spišský maxipiroh sa nezapíše do análov ako rekordný. Najväčší piroh vyrobili kuchári zo Spišského Podhradia vlani v lete a meral 149 centimetrov.