Oslavy sv. Vavrinca
BKIS pozýva všetkých milovníkov dobrého jedla, gastronomických špecialít ako aj obdivovateľov kuchárskeho a cukrárskeho umenia na druhý ročník Osláv patróna kuchárov a cukrárov sv. Vavrinca. Tie sa uskutočnia v sobotu 16. 8. 2008 od 10.00 do 17.00 na Hlavnom námestí v Bratislave. Vstup je bezplatný.
Svätý Vavrinec žil okolo roku 230 v Španielsku. Bol známy svojou ochotou pomáhať najmä chudobným a chorým. Dokonca zašiel tak ďaleko, že rozdal majetok cirkvi, za čo bol upálený na žeravom rošte. Pri tomto hroznom treste padli jeho posledné slová: ,,Nevidíte, polovica môjho tela je upečená, obráťte si ma aj na druhú stranu, aby ste si ma mohli zjesť“. A možno tento pamätný výrok bol dôsledkom toho, že práve sv. Vavrinec sa stal patrónom kuchárov a cukrárov.
V rámci siedmich hodín programu na Hlavnom námestí predvedie svoje „chutné“ remeslo 24 renomovaných kuchárov. Okrem prípravy rybacích špecialít, grilovanej zeleniny, grilovaného mäsa rôznych tvarov, či varenia kotlíkového gulášu je v programe zahrnuté veľmi atraktívne vyrezávanie do ovocia a zeleniny (carving). Svoje zručnosti pri vyrezávaní kvetov, či iných nádherných tvarov do melónov predstaví niekoľkonásobný víťaz domácich i zahraničných súťaží a strieborný medailista svetovej gastronomickej súťaže EXPOGAST Luxembourg 2006 Tomáš Vida s asistenciou O. Barcíkovej, zlatej medailistky z EXPOGAST Luxemburg 2006. Široká verejnosť sa môže zapojiť do súťaže zdobenia perníkov. V tejto oblasti predovšetkým domácim gazdinkám prezradí svoje recepty na najlepšie perníčky skúsená cukrárka p. Mária Muráriková, strieborná medailistka z EXPOGAST Luxembourg 2006.
Spestrením programu bude barmanská show. Všetky prezentované jedlá budú predávané na degustáciu prítomnej verejnosti.
Program osláv:
10.00 Zahájenie osláv – uvítanie prítomných
10.20 Sprievod kuchárov a cukrárov centrom mesta
11.50 Zahájenie súťaže v carvingu (vyrezávanie do zeleniny a ovocia)
12.00 Nástup kuchárov na prezentáciu prípravy jedál
12.30 Zahájenie prezentácie pernikárskej tvorby a súťaže návštevníkov v zdobení perníkov
12.30 Barmanská show, 1. časť
12.40 Zahájenie prezentácie jedál spojených s ich konzumáciou
12.40 Ochutnávka čokolády fy Zeus Braun
13.00 Súťaž malých i veľkých návštevníkov v zdobení perníkov
15.00 Barmanská show, 2. časť
16.00 Vyhlásenie výsledkov súťaže v carvingu
17.00 Ukončenie osláv
V rámci siedmich hodín programu na Hlavnom námestí predvedie svoje „chutné“ remeslo 24 renomovaných kuchárov. Okrem prípravy rybacích špecialít, grilovanej zeleniny, grilovaného mäsa rôznych tvarov, či varenia kotlíkového gulášu je v programe zahrnuté veľmi atraktívne vyrezávanie do ovocia a zeleniny (carving). Svoje zručnosti pri vyrezávaní kvetov, či iných nádherných tvarov do melónov predstaví niekoľkonásobný víťaz domácich i zahraničných súťaží a strieborný medailista svetovej gastronomickej súťaže EXPOGAST Luxembourg 2006 Tomáš Vida s asistenciou O. Barcíkovej, zlatej medailistky z EXPOGAST Luxemburg 2006. Široká verejnosť sa môže zapojiť do súťaže zdobenia perníkov. V tejto oblasti predovšetkým domácim gazdinkám prezradí svoje recepty na najlepšie perníčky skúsená cukrárka p. Mária Muráriková, strieborná medailistka z EXPOGAST Luxembourg 2006.
Spestrením programu bude barmanská show. Všetky prezentované jedlá budú predávané na degustáciu prítomnej verejnosti.
Program osláv:
10.00 Zahájenie osláv – uvítanie prítomných
10.20 Sprievod kuchárov a cukrárov centrom mesta
11.50 Zahájenie súťaže v carvingu (vyrezávanie do zeleniny a ovocia)
12.00 Nástup kuchárov na prezentáciu prípravy jedál
12.30 Zahájenie prezentácie pernikárskej tvorby a súťaže návštevníkov v zdobení perníkov
12.30 Barmanská show, 1. časť
12.40 Zahájenie prezentácie jedál spojených s ich konzumáciou
12.40 Ochutnávka čokolády fy Zeus Braun
13.00 Súťaž malých i veľkých návštevníkov v zdobení perníkov
15.00 Barmanská show, 2. časť
16.00 Vyhlásenie výsledkov súťaže v carvingu
17.00 Ukončenie osláv