BRATISLAVA - Vianoce sú obdobím, kedy si vychutnávame nielen príjemnú rodinnú atmosféru, ale aj bohaté a chutné jedlá. Už tradične sa na vianočných stoloch objavuje kapustnica na rôzne spôsoby, vyprážaný kapor, sumec, losos, tradičný zemiakový šalát, ale aj slané a sladké pochúťky v podobe koláčov. Ak ešte hľadáte inšpiráciu na vianočné pečenie, tu sú dva skvelé sladké a slané recepty.
Vianočné vanilkové rožteky
Klasické vanilkové rožteky sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Sú jemné, krehké, voňavé a ideálne na sviatočné oslavy.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 100 g masla (pokojnej teploty)
- 50 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 lyžičky citrónovej kôry (voliteľné)
- 100 g mletých vlašských orechov
- práškový cukor na obalenie
Postup:
- Všetky ingrediencie zmiešajte do hladkého cesta. Ak je cesto príliš tuhé, pridajte trošku studenej vody.
- Cesto nechajte asi 30 minút odpočívať v chladničke.
- Z cesta tvarujte malé rožteky a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10-12 minút, kým sa rožteky nezačnú jemne zlatnúť.
- Po upečení ešte teplé rožteky obalujte v práškovom cukre a nechajte vychladnúť.
Škoricové sušienky s čokoládou
Tieto škoricové sušienky s kúskami čokolády sa stanú skutočným hitom na vašom vianočnom stole. Majú príjemne korenistú chuť, ktorá evokuje zimnú atmosféru.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 100 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 1 vajce
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 100 g horkej čokolády (rozdrvenej na kúsky)
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C a plech vystlite papierom na pečenie.
- V jednej miske zmiešajte múku, škoricu, prášok do pečiva a soľ.
- V inej miske vyšľahajte maslo a hnedý cukor do peny, následne pridajte vajce a vanilkový extrakt.
- Postupne pridávajte suché ingrediencie k maslám a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Na záver primiešajte kúsky čokolády.
- Z cesta formujte malé guľky, ktoré rozložte na plech a jemne ich stlačte do tvaru sušienok.
- Pečte asi 10-12 minút, kým sušienky nezačnú zlatnúť.
- Nechajte vychladnúť na mriežke a môžete podávať.
Syrové pagáče
Tieto syrové pagáče sú lahodné a krehké, ideálne ako slané občerstvenie počas sviatkov. Sú veľmi chutné a jednoducho sa pripravujú.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g strúhaného tvrdého syra (napríklad parmezán alebo ementál)
- 1 vajce
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 šálky mlieka
- 1 polievková lyžica semienok (ľanové, sezamové alebo mak)
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C a plech vystlite papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte maslo nakrájané na kocky a rukami zapracujte do múky, kým nevznikne drobivá zmes.
- Následne pridajte strúhaný syr, vajce a mlieko, a vypracujte cesto.
- Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a vykrajujte malé kolieska.
- Pagáče uložte na plech a posypte semienkami.
- Pečte 10-12 minút, kým nezískajú krásnu zlatistú farbu.
- Podávajte teplé alebo studené ako slané občerstvenie na vianočnej párty
Mini vianočné chlebíčky s lososom
Tieto mini chlebíčky s lososom sú skvelou alternatívou k tradičným chlebíčkom. Sú svieže, chutné a ľahko sa pripravujú.
Ingrediencie:
- 1 bageta alebo toastový chlieb
- 200 g údeného lososa
- 100 g smotanového syra
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- čerstvý kôpor
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Bagetu nakrájajte na malé plátky a jemne ich opražte na panvici alebo v rúre, aby boli chrumkavé.
- Smotanový syr zmiešajte s citrónovou šťavou, soľou a korením.
- Na každú plátku chlebíka naneste vrstvu smotanového syra.
- Na vrch položte plátok údeného lososa a ozdobte čerstvým kôprom.
- Podávajte ako občerstvenie pred hlavnou večerou.