Štvrtok26. december 2024, meniny má Štefan, zajtra Filoména

Hľadáte recepty na poslednú chvíľu? S týmito určite zabodujete, sladké aj slané pochúťky potešia každého!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vianoce sú obdobím, kedy si vychutnávame nielen príjemnú rodinnú atmosféru, ale aj bohaté a chutné jedlá. Už tradične sa na vianočných stoloch objavuje kapustnica na rôzne spôsoby, vyprážaný kapor, sumec, losos, tradičný zemiakový šalát, ale aj slané a sladké pochúťky v podobe koláčov. Ak ešte hľadáte inšpiráciu na vianočné pečenie, tu sú dva skvelé sladké a slané recepty.

Vianočné vanilkové rožteky

Klasické vanilkové rožteky sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Sú jemné, krehké, voňavé a ideálne na sviatočné oslavy.

Hľadáte recepty na poslednú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Black Apple)

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g masla (pokojnej teploty)
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 lyžičky citrónovej kôry (voliteľné)
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • práškový cukor na obalenie

Postup:

  1. Všetky ingrediencie zmiešajte do hladkého cesta. Ak je cesto príliš tuhé, pridajte trošku studenej vody.
  2. Cesto nechajte asi 30 minút odpočívať v chladničke.
  3. Z cesta tvarujte malé rožteky a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10-12 minút, kým sa rožteky nezačnú jemne zlatnúť.
  5. Po upečení ešte teplé rožteky obalujte v práškovom cukre a nechajte vychladnúť.

Škoricové sušienky s čokoládou

Škorica môže byť nebezpečná!
Zobraziť galériu (4)
Škorica môže byť nebezpečná!  (Zdroj: thinkstock.com)

Tieto škoricové sušienky s kúskami čokolády sa stanú skutočným hitom na vašom vianočnom stole. Majú príjemne korenistú chuť, ktorá evokuje zimnú atmosféru.

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 100 g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 100 g horkej čokolády (rozdrvenej na kúsky)

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C a plech vystlite papierom na pečenie.
  2. V jednej miske zmiešajte múku, škoricu, prášok do pečiva a soľ.
  3. V inej miske vyšľahajte maslo a hnedý cukor do peny, následne pridajte vajce a vanilkový extrakt.
  4. Postupne pridávajte suché ingrediencie k maslám a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  5. Na záver primiešajte kúsky čokolády.
  6. Z cesta formujte malé guľky, ktoré rozložte na plech a jemne ich stlačte do tvaru sušienok.
  7. Pečte asi 10-12 minút, kým sušienky nezačnú zlatnúť.
  8. Nechajte vychladnúť na mriežke a môžete podávať. 

Syrové pagáče

Hľadáte recepty na poslednú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Tieto syrové pagáče sú lahodné a krehké, ideálne ako slané občerstvenie počas sviatkov. Sú veľmi chutné a jednoducho sa pripravujú.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g strúhaného tvrdého syra (napríklad parmezán alebo ementál)
  • 1 vajce
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1 polievková lyžica semienok (ľanové, sezamové alebo mak)

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C a plech vystlite papierom na pečenie.
  2. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  3. Pridajte maslo nakrájané na kocky a rukami zapracujte do múky, kým nevznikne drobivá zmes.
  4. Následne pridajte strúhaný syr, vajce a mlieko, a vypracujte cesto.
  5. Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a vykrajujte malé kolieska.
  6. Pagáče uložte na plech a posypte semienkami.
  7. Pečte 10-12 minút, kým nezískajú krásnu zlatistú farbu.
  8. Podávajte teplé alebo studené ako slané občerstvenie na vianočnej párty

Mini vianočné chlebíčky s lososom

Tieto mini chlebíčky s lososom sú skvelou alternatívou k tradičným chlebíčkom. Sú svieže, chutné a ľahko sa pripravujú.

Ingrediencie:

  • 1 bageta alebo toastový chlieb
  • 200 g údeného lososa
  • 100 g smotanového syra
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • čerstvý kôpor
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Bagetu nakrájajte na malé plátky a jemne ich opražte na panvici alebo v rúre, aby boli chrumkavé.
  2. Smotanový syr zmiešajte s citrónovou šťavou, soľou a korením.
  3. Na každú plátku chlebíka naneste vrstvu smotanového syra.
  4. Na vrch položte plátok údeného lososa a ozdobte čerstvým kôprom.
  5. Podávajte ako občerstvenie pred hlavnou večerou.
Viac o téme: ReceptyRadímeTipy a trikyVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu