MASSACHUSETTS - Študenta medicíny Nickiho Norwitza, ktorý prešiel v rámci experimentu na vegánsku stravu, prekvapili zistenia týkajúce sa hladiny cholesterolu v jeho tele. Vo svojom videu podrobne vysvetľuje, čo sa stalo s jeho organizmom v období, keď nekonzumoval mäso.
Rastlinná strava je považovaná za zdraviu prospešnú, ale 25-ročný študent Nick Norwitz zistil, že počas týždňovej konzumácie vegánskych jedál sa mu zvýšil lipoproteín s nízkou hustotou (LDL), niekedy nazývaný ako „zlý cholesterol“. Podľa lekárov je spojený s negatívnymi účinkami na zdravie, ak sa vyskytuje vo vysokom množstve. Tento študent z Harvardu vo videu uviedol, že po týždni konzumovania takmer úplne mäsitej stravy prešiel na celý ďalší týždeň na plne vegánsku keto stravu. Konzumoval tofu s pridaním vegánskeho proteínového prášku, zeleninu, ako je špenát a ružičkový kel, malé množstvo tmavej čokolády a maslo z makadamových orechov. Ako hlavný zdroj tuku použil makadamový olej, extra panenský olivový olej a trochu sezamového oleja. „Úprimne povedané, pri vegánskej strave sa mi dosť rozrušil žalúdok,“ hovorí.
„Napriek tomu, že som jedol menej celkového tuku, menej nasýtených tukov, viac vlákniny a nulový cholesterol, môj celkový LDL cholesterol sa v skutočnosti zvýšil,“ prezradil ďalej. Dôvodom tohto nárastu pri vegánskej keto diéte v porovnaní s mäsožravým stravovaním boli kalórie. Keď jedol najmä mäso, prijal 3 479 kalórií denne a jeho hmotnosť sa nezmenila. Pri vegánskom stravovaní prijal podstatne menej kalórií, konkrétne 2 054 denne. „Hoci sa nedržím teórie, že kalórie spôsobujú obezitu, neznamená to, že na kalóriách nezáleží,“ povedal. Norwitz pri vegánskej diéte schudol 1,9 kilogramu, čo uvádza ako dôvod nárastu LDL. Ako poznamenal, nedávny výskum dokázal inverzný vzťah medzi LDL cholesterolom a indexom telesnej hmotnosti pri nízkosacharidovej diéte. „Analýzy ukázali, že u štíhlejšej populácie s BMI nižším ako 25 sa zvyšuje hladina LDL. Čím je človek štíhlejší, tým viac stúpa jeho LDL,“ prezradil.
Norwitz sa vo svojom videu podrobne venuje vedeckým dôvodom tejto súvislosti medzi nižším BMI a vyšším LDL cholesterolom. Je presvedčený, že tieto výsledky by sa pravdepodobne vzťahovali aj na ďalších štíhlych, aktívnych ľudí, ktorí držia nízkosacharidovú diétu v kontrolovanom prostredí. Študent sám seba označuje za „akademika“ s doktorátom z metabolického zdravia, ktorý v súčasnosti dokončuje štúdium medicíny na Harvarde. Povedal, že mal vždy vášeň pre zdieľanie svojej radosti a záujmu o vedu. „Aj keď sa ľudia môžu dobre stravovať rastlinnou stravou, nie je pre zdravie nevyhnutná,“ povedal. „Moja vegánsko-keto štúdia provokatívne naráža na zaužívané predstavy, aby prinútila ľudí hlbšie sa zamyslieť nad tým, ako si jedinečné metabolické okolnosti každého jednotlivca zaslúžia individuálne posúdenie,“ vysvetlil.
Kardiológ Bradley Serwer sa experimentovania síce nezúčastnil, ale ponúkol k týmto zisteniam svoje stanovisko. Podľa jeho slov je nemožné vzťahovať skúsenosti jednej osoby na celú populáciu. „To, že je niečo označené ako vegánske, neznamená, že je to zdravé,“ upozornil kardiológ pre Fox News. „Je dôležité vyhýbať sa vysoko spracovaným potravinám a rafinovaným sacharidom (cukru), ktoré sú v mnohých vegánskych výrobkoch.“ Poznamenal, že pri metabolizme cholesterolu u človeka zohráva veľkú úlohu aj genetika. „Náhla zmena stravy môže narušiť fyziológiu vášho tela a spôsobiť kolísanie hladiny cholesterolu,“ priblížil Serwer. Pre tých, ktorí sa rozhodnú pre vegánstvo, je podľa lekára dôležité zvýšiť množstvo rozpustnej vlákniny, zamerať sa na celozrnné potraviny, ktoré sú minimálne spracované a zaradiť do stravy zdravé tuky, ako sú avokádo, orechy, semienka a olivový olej.