Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

PRIESKUM Slovensko si pripísalo nelichotivé prvenstvo: Odrobíme najviac nočných v EÚ! Tvrdé dopady na zdravie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA – Slovensko si v rámci Európskej únie pripísalo prvenstvo. Nie však práve v tom najlepšom. Na Slovensku máme najviac práce v nočných hodinách spomedzi všetkých štátov Únie. Tá má pritom na ľudské telo viacero negatívnych dôsledkov.

archívne video

Minimálna mzda sa od roku 2026 zvýši na 60 % priemernej mzdy (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa zákonníka práce hovoríme o nočnej zmene, ak je jej prevažná časť od 22. do 6. hodiny. Podľa dotazníkového prieskumu Eurostatu, na ktorý upozornil Inštitút pre stratégie a analýzy, bol podiel pracujúcich na nočných zmenách v roku 2023 na Slovensku 11,2 %. Je to najviac v EÚ, kde je priemer (4,6 %) menej ako polovičný. Nejde pritom o žiadnu novinku, ale trend, ktorý môžeme pozorovať už dlhšiu dobu. „Slovensko má dlhodobo najvyšší podiel pracujúcich na nočných zmenách. Najvyššiu hodnotu sme mali v roku 2006 (17,4 %),“ uviedli. Prudký pokles nastal v roku 2020, čo však súvisí s pandémiou a poklesom zamestnanosti v priemysle. Na „nočné“ pracovali  vlani viac muži - 13,2 %. U žien to bolo 8,9 %.

PRIESKUM Slovensko si pripísalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: isa.gov.sk)

Inštitút poukazuje na to, že jednou z príčin vysokého podielu nočnej práce je rozsiahla priemyselná produkcia. Viaczmenná prevádzka vo výrobe umožňuje intenzívnejšie využitie kapacít, avšak na úkor vyššieho zdravotného rizika pre zamestnancov. „Práca v noci zvyšuje riziko metabolických porúch, rakoviny, srdcovo-cievnych ochorení a vplýva na duševné zdravi," uviedli.

Na Slovensku sú za prácu v noci zavedené príplatky, ktoré sú aktuálne na úrovni 1,72 eura za hodinu.  V budúcom roku má tento príspevok stúpnuť na 1,88 eura, keďže je naviazaný na minimálnu mzdu, ktorá má porásť. Celkovo na zmeny na Slovensku vlani pracovalo 23 % zamestnancov, čo je 8. najvyšší podiel v EÚ.

Viac o téme: Práca v nociEurópska úniaNočná smena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu