Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

AKTUÁLNE Teroristický útok na predmestí tureckej metropoly! Hlásia mŕtvych aj zranených

Ilustračné foto aktualizované Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/IHA)

ANKARA - Sídlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries (TAI) na predmestí tureckej metropoly Ankara sa v stredu stalo terčom teroristického útoku, ktorý si vyžiadal mŕtvych a zranených. Na sociálnej sieti X to bez ďalších podrobností uviedol turecký minister vnútra Ali Yerlikaya, informuje agentúra AFP a DPA.

aktualizované 20:50 Počet obetí dnešného útoku na sídlo tureckého leteckého výrobcu TUSAŞ na predmestí Ankary stúpol na päť, zranených je 22 ľudí. Predchádzajúcu bilanciu štyroch obetí navýšil minister vnútra Ali Yerlikaya, ktorý už skôr informoval o dvoch mŕtvych útočníkoch. Útočníci podľa neho pravdepodobne patrili k teroristickej organizácii Strana kurdských pracujúcich (PKK), uviedli turecké médiá. České ministerstvo zahraničia nemá informácie o zranených českých občanoch, informoval ČTK hovorca úradu Daniel Drake."Proces identifikácie a hľadania odtlačkov prstov pokračuje a neskôr oznámime, ktorá teroristická organizácia za útokom stála. Spôsob, akým bola akcia vykonaná, je veľmi pravdepodobne spojený s PKK, "uviedol Yerlikaya.

aktualizované 18:36 Štyri obete a 14 zranených si vyžiadal útok na sídlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries (TAI) na predmestí tureckej metropoly Ankara. Oznámili to v stredu tureckí predstavitelia, píše agentúra AFP a Reuters. Turecký minister vnútra Ali Yerlikaya informoval, že traja zranení sú vo vážnom stave. Podľa jeho slov išlo o teroristický útok. Dodal, že "dvaja teroristi boli neutralizovaní". K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Turecký minister spravodlivosti Yilmaz Tunč povedal, že bolo spustené vyšetrovanie.

aktualizované 18:30 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte útok odsúdil a uviedol, že Aliancia stojí pri Turecku. Dodal, že telefonoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a situáciu pozorne sleduje. Útok odsúdila aj delegácia EÚ v Turecku. Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť v súvislosti s útokom počas stretnutia s Erdoganom v Kazani. Útok odsúdilo aj Nemecko. Hovorkyňa nemeckého rezortu diplomacie ho označila za "šokujúci" a dodala, že Berlín čo najdôraznejšie odsudzuje všetky formy terorizmu.

aktualizované 17:08 Traja ľudia zomreli a 14 bolo zranených pri dnešnom útoku na sídlo tureckej leteckej spoločnosti TUSAŞ na predmestí Ankary, uviedol na sieti X turecký minister vnútra Ali Yerlikaya. Po smrti sú podľa neho tiež dvaja útočníci. Predstaviteľ miestnej samosprávy Selim Cirpanoglu podľa agentúr uvádzal tri obete útoku a päť zranených. 

Turecké médiá informovali, že pred vstupom do areálu firmy, ktorá vyvíja a vyrába bojové lietadlá a drony, bolo najprv počuť výbuch a neskôr sa ozvala streľba. Podľa súkromnej televízie NTV boli na miesto vo štvrti Kahramankazan vyslané sanitky a vojaci. Zamestnancom nariadili, aby sa ukryli do bunkrov.

archívne video

Teroristický útok v Moskve

AKTUÁLNE Teroristický útok na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Yavuz Ozden)

Televízia CNN Türk informovala, že teroristom sa podarilo preniknúť do areálu spoločnosti. Zverejnila aj zábery ozbrojencov, ktorých zachytili bezpečnostné kamery. Podľa nepotvrdených informácií konflikt s teroristami stále prebieha. Minister spravodlivosti Ylmaz Tunč informoval, že prokuratúra v Ankare začala udalosť vyšetrovať ako teroristický útok. Spoločnosť TAI sa okrem iného podieľala na vývoji prototypov tureckej stíhačky Kaan.

Viac o téme: Firmaútok TureckoAnkaraTeroristi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu