Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

MIMORIADNE Situácia je vážna! Tisíce lekárov podajú do konca mesiaca výpovede

Aktualizované Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Lekári z nemocníc sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Zvrátiť to môže vláda Roberta Fica (Smer-SD). Vláde odborári odkazujú, že stále je čas veci vyriešiť za stolom a netraumatizovať občanov Slovenska.

Lekári z nemocníc sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Lekári v nemocniciach vypísali dohromady 2 462 výpovedí z 32 nemocníc a každým dňom ich počet rastie. Výpovede podľa Visolajského avizujú lekári z univerzitných, fakultných nemocníc, z väčšiny malých nemocníc, aj súkromných nemocníc. Ide o najviac vyťažené oddelenia, ako chirurgia, gynekológia, interné či kardiológia. "Bez týchto lekárov, ako sa Slovensko už opakovane presvedčilo, nie je možný chod slovenských nemocníc," podotkol Visolajský.

Týmto žiadajú vládu, aby sa začalo riešiť fungovanie a financovanie slovenského zdravotníctva. Visolajský upozornil na to, že zatiaľ iné spôsoby, ako podanie výpovedí, v riešení problémov v zdravotníctve nepomohlo. "Ich výpovede máme u seba, ale lekári sú rozhodnutí ich do konca mesiaca podať, ak dovtedy nepríde vláda s riešením slovenského zdravotníctva," dodal Visolajský.

Šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský
Zobraziť galériu (3)
Šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Minister zdravotníctva Kamil Šaško im sľúbil nárast platov o 6,4 percenta ročne, lekári však trvajú na pôvodnej dohode. „To, čo sa tu počas roka dialo, nebolo riešenie problémov, ale ich prehlbovanie,“ pokračuje Visolajský a prosí predsedu vlády, ministra zdravotníctva a ďalších členov vlády, aby si na nich našli čas, pretože zdravotníctvo kolabuje. Podľa neho premiér Fico počas roka nereagoval ani na jednu žiadosť o spoločné stretnutie. "Toto je sociálny dialóg v praxi," komentoval. 

"Naše zdravotníctvo funguje zle, je to tragédia. Vidia to pacienti aj príbuzní pacientov," dodal s tým, že bývalá ministerka Zuzana Dolinková prekročila rozpočet o 220 miliónov eur. Podľa jeho slov sa podobná suma dala ročne ušetriť pri správnom financovaní zdravotníctva.

Odborári trvajú na dodržaní bodov memoranda

Pre LOZ je kľúčové, aby bol na Slovensku systém, ktorý zabezpečí zdravotníkov v nemocniciach. Zároveň trvá na dodržiavaní ôsmich bodov memoranda, ktoré v roku 2022 podpísali lekárski odborári s vládou SR. "Len samotné mzdy problém slovenského zdravotníctva nevyriešia a problém je taký, že treba realizovať osem opatrení, aby sme pomohli nášmu zdravotníctvu. Preto tlačíme na vládu výpoveďami už po tretíkrát," skonštatoval Visolajský.

Minister zdravotníctva Kamil Šaško
Zobraziť galériu (3)
Minister zdravotníctva Kamil Šaško  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Nie je pravda, že memorandum bolo dohodou medzi nami a pánom Hegerom, ktorý bol predtým premiérom. Podporené bolo v parlamente aj stranami Smer a Hlas, ktoré boli vtedy v opozícii,“ povedal Visolajský. Upozorňuje vládu, že je stále čas na to, aby sa veci vyriešili za rokovacím stolom. Ostro kritizuje, že dve požiadaky, ktoré už boli schválené, vláda zrušila. Podľa Visolajského prezident Peter Pellegrini deklaroval niečo iné, ako o čom hovorí zákon ku konsolidácii financií, ktorý podpísal.

Problém v zdravotníctve vznikol, keď sa vláda rozhodla krátiť zdroje, tvrdí Dvořák

Problém v zdravotníctve vznikol, už keď sa vláda rozhodla krátiť zdroje pre rezort. Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) s lekármi nerokuje. V reakcii to vyhlásil podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Oskar Dvořák (PS).

"Kto by to bol čakal, že lekári podajú výpovede, keď ich začal minister zdravotníctva od prvého momentu vydierať cez kameru," myslí si Dvořák. Šaško s nimi podľa poslanca nerokuje, rozdeľuje ich na rôzne skupiny a vyháňa ich za hranice. Dvořák vyzval predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), aby prebral za rezort zodpovednosť. Zdôraznil, že podľa neho hrozí kolaps nemocníc.

Viac o téme: OdboryLekáriVýpovedePeter Visolajský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu