Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

Výsledky vyšetrovania atentátu budú dôležitejšie ako správa SIS, uviedol publicista Hrabko

Juraj Hrabko Zobraziť galériu (2)
Juraj Hrabko (Zdroj: TASR/Michal Svitok)

BRATISLAVA - Hoci avizovaná správa Slovenskej informačnej služby (SIS) o atentáte na premiéra vzbudila veľké emócie ešte predtým, ako vôbec uzrela svetlo sveta, jej vecný význam nebude taký veľký, ako význam výsledkov vyšetrovania orgánmi činnými v trestnom konaní. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Ak SIS takúto správu vypracuje a predloží parlamentu, podľa Hrabka je pravdepodobné, že minimálne časť rokovania o nej bude utajená. "Nevieme, čo z nej sa verejnosť dozvie," upozornil.

archívne video

Róbert Fico sa prvýkrát od atentátu ukázal na verejnosti (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vzhľadom na to, aké emócie správa vzbudila už dnes, keď ešte zrejme nie je ani vypracovaná, publicista očakáva, že "keď uzrie svetlo sveta, bude to už iba horšie". "Správa dnes naozaj pripomína ženu inšpektora Columba, nikto ju nevidel, ale všetci o nej hovoria. A tí, ktorí ju videli alebo ju píšu, zasa o nej hovoriť nemôžu zo zákonných dôvodov," poznamenal.

Zistenia okolo atentátu môžu byť dramatické

K vyhroteniu emócií podľa Hrabka prispel aj samotný premiér Robert Fico (Smer-SD) svojimi medializovanými očakávaniami, že zistenia okolo atentátu môžu byť dramatické. "Keby s takýmito vyjadreniami neprišiel, mimovládne strany nemajú na čo reagovať," poznamenal Hrabko. Takto podľa neho opozičné aj koaličné strany už dnes predpripravujú svojich voličov na možné budúce zverejnenie časti informácií zo správy, o ktorej zatiaľ takmer nič konkrétne nevedia.

Na margo vyhlásenia ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD), podľa ktorého je Slovensko pripravené podporiť mierový proces na Ukrajine aj tým, že by v prípade potreby hostilo niektoré z predprípravných rokovaní k mierovému samitu, Hrabko povedal, že ako verejná ponuka to má význam. "Je nespochybniteľné, že treba urobiť všetko preto, aby sa utrpenie ľudí na Ukrajine skončilo čo možno najskôr," povedal s tým, že jedna vec je verejná ponuka z našej strany a druhá, či sa reálne niektoré z čiastkových rokovaní na Slovensku uskutoční.

Záujem hostiť takéto rokovania bude mať podľa publicistu aj množstvo ďalších krajín. V tejto chvíli podľa neho nie je známe ani to, kde by sa mal konať hlavný mierový samit, nieto ešte predprípravné rokovania.

Prvá obeť konsolidácie

Bývalú ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) označil Hrabko za prvú obeť konsolidácie. Ak nový minister Kamil Šaško (Hlas-SD) dokáže vyrokovať zvýšenie rozpočtu pre svoj rezort, bude to podľa Hrabka pravdepodobne na úkor iných vládnych rezortov. "Keď je už raz rozpočet nastavený, a potom treba niekomu pridať, tak treba nájsť aj to, komu sa uberie," povedal. Riešením je podľa Hrabka len vôľa veľa a ťažko rokovať, ako aj ochota na kompromisy zo strany zástupcov ministerstva aj zástupcov zdravotníkov.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prípadné dohody, ktoré by menili návrh rozpočtu verejnej správy, ktorý už v riadnom termíne schválil vládny kabinet, sa budú podľa Hrabka realizovať formou pozmeňujúcich návrhov v priebehu rokovania v parlamente.

Viac o téme: AtentátSprávaSISJuraj Hrabko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu