Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

PRVÉ reakcie na rozhodnutie Pellegriniho: Šimečka si nedáva servítku pred ústa, SaS hovorí o spoluzodpovednosti!

Michal Šipoš a Michal Šimečka Zobraziť galériu (6)
Michal Šipoš a Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Podpísaním balíčka opatrení na konsolidáciu verejných financií z dielnej vládnej koalície sa prezident SR Peter Pellegrini podpísal pod "Ficovu drahotu". V reakcii na piatkové rozhodnutie hlavy štátu to vyhlásil predseda opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka s tým, že je to pre neho veľké sklamanie.

"Všetci vieme, nielen kvôli tomu, že to hovorí opozícia, ale hovoria to ekonómovia, rôzne profesné združenia, odborári, zamestnávateľské zväzy, že tento konsolidačný balíček poškodí ľudí, je nezmyselný, asociálny a bude škrtiť našu ekonomiku," uviedol Šimečka. Vláda podľa neho namiesto toho, aby išla cestou šetrenia na sebe, prehodila bremeno konsolidácie na občanov prostredníctvom vyšších daní a následne vyšších cien.

VIDEO Tlačové vyhlásenie Petra Pellegriniho po stretnutí s ministrom zdravotníctva

Tlačové vyhlásenie Petra Pellegriniho po stretnutí s ministrom zdravotníctva (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Na základe predchádzajúcich vyjadrení prezidenta to podľa Šimečku vyzeralo, že sa snaží udržať si istý kritický odstup od vlády. "Ale dnes sa ukázalo, ako aj v minulosti viackrát, že nakoniec podpíše všetko, čo mu vláda Roberta Fica dá na stôl. Už sa nemôže zbaviť zodpovednosti a podielu na Ficovej drahote," doplnil líder PS s tým, že takto ide Pellegrini aj proti všetkému, čo v minulosti sľuboval ľuďom ešte ako predseda strany Hlas-SD.

PRVÉ reakcie na rozhodnutie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezident sa rozhodol podpísať v piatok konsolidačný balík, pretože vláda našla kompromisné riešenie v otázke rastu platov zdravotníkov. Zároveň podpísal aj zavedenie novej transakčnej dane. V tejto súvislosti však vyzval kabinet, aby do apríla budúceho roka, kedy sa začne platiť, zvážil úpravu prípadných nezamýšľaných negatívnych dôsledkov tejto dane.

Prezident prevzal plnú politickú zodpovednosť za konsolidáciu, tvrdí hnutie Slovensko

Prezident Peter Pellegrini v piatok prevzal plnú politickú zodpovednosť za dosahy konsolidácie. Za štyri milióny eur navyše predal životnú úroveň občanov v prospech seba a prezidentskej kancelárie. Uvidel to poslanec za opozičné hnutie Slovensko Gábor Grendel na piatkovej tlačovej besede."Podpísanie konsolidačného balíčka stálo vládnu koalíciu štyri milióny eur navyše. Podpis, ktorý dnes Peter Pellegrini dal na konsolidačný balíček, predal vládnej koalícii za zvýšenie rozpočtu kancelárie prezidenta," priblížil Grendel.

Gábor Grendel
Zobraziť galériu (6)
Gábor Grendel  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanec Marek Krajčí (Slovensko, Za ľudí, KÚ) vyzval vládu, aby nezasahovala do nastavenej valorizácie zdravotníkov. Poukázal na to, že v celej Európe ich je nedostatok. Vyzýval vládu, aby nesiahala na zdravotníkov, a odkázal jej, že ak chce šetriť, nech šetrí inde. "Prezident aj nový minister zdravotníctva si neuvedomili, že zdravotníctvo pozostáva z 25 povolaní a každé jedno povolanie je nezastupiteľné. Dvadsiatim dvom profesiám má budúci rok klesnúť navýšenie miezd, nenavýšia sa ani o infláciu, ktorú táto vláda pripravila občanom. Toto je niečo absolútne neakceptovateľné," konštatoval Krajčí.

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (6)
Marek Krajčí  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezident SR Peter Pellegrini podpísal v piatok konsolidačný balík, ktorý má priniesť ozdravenie verejných financií. Rozhodol sa po tom, ako bola splnená jeho podmienka, aby sa našlo kompromisné riešenie v otázke platov zdravotníkov.Konsolidačný balík, ktorý schválil parlament začiatkom októbra, plánoval spomaliť rast platov v zdravotníctve. Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietali konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzývali prezidenta, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Ten deklaroval, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) rokoval od začiatku týždňa so zástupcami zdravotníkov aj ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). Chcel pri konsolidácii nájsť kompromis.Parlament definitívne schválil balík opatrení na konsolidáciu verejných financií začiatkom októbra. Väčšinu opatrení za približne dve miliardy eur obsahuje legislatíva, ktorou sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií.

Pomalšie zvyšovanie platov zdravotníkov vyháňa personál za hranice

Pomalšie zvyšovanie platov zdravotníkov v dôsledku konsolidácie vyháňa personál ambulancií a nemocníc za hranice Slovenska. Vláda zároveň zo zdravotníctva robí doménu bohatých. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR Oskar Dvořák (PS). Reagoval tak na ohlásenú dohodu medzi ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD) a ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD), z ktorej vyplýva, že na platy zdravotníkov by malo ísť o vyše sto miliónov eur viac, ako sa pôvodne predpokladalo.

PRVÉ reakcie na rozhodnutie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"V situácii, keď tu chýbajú tisícky lekárov, desaťtisíce sestier, okolité krajiny už avizujú, že idú zvyšovať platy aj oproti nám, tak mi príde naozaj veľmi neracionálne práve šetriť takto na zdravotníkoch," myslí si Dvořák. Rozhodnutie prezidenta SR konsolidačný balíček podpísať, je podľa neho pokrytecké, pretože bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková vyhlásila, že sa na zdravotníkoch pri dnešnom nedostatku nemá šetriť. Poukázal pri tom na fakt, že Dolinková je v strane, z ktorej pochádza aj prezident.

Dvořák vyhlásil, že konsolidáciu v zdravotníctve zaplatia pacienti. Problematické sú podľa neho poplatky v ambulanciách alebo náklady spojené s bezlepkovými potravinami pre celiatikov.Minister Šaško v piatok oznámil, že sa s ministrom Kamenickým dohodli na navýšení finančných prostriedkov na platy zdravotníkov. Sestrám a záchranárom ponúka rovnaké zvyšovanie miezd ako pred konsolidáciou. Lekárom by sa platy mohli zvýšiť o 6,4 percenta, namiesto troch percent.

SaS hovorí o Pellegriniho spoluzodpovednosti 

Prezident Peter Pellegrini sa podpísaním konsolidačného balíčka stal podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) spoluzodpovedný za historicky najväčšie zdražovanie na Slovensku.
„Prezident Pellegrini dnes totálne skritizoval Ficove konsolidačné peklo. Použil tie isté argumenty ako opozícia. Opakoval slová odborov aj zamestnávateľov. Vyjadril obavy ekonómov. Zákon ale absurdne podpísal. Peter Pellegrini sa tak stal spoluzodpovedným za historicky najväčšie zdražovanie, ktoré nás na Slovensku čaká. Okrem zdravotníkov a nás, ho o veto žiadali aj podnikatelia, firmy, občania a neziskové organizácie. Pellegrini mohol splniť sľub, ktorý dal ľuďom, že bude na ich strane. Miesto toho splnil svoj druhý sľub - sľub Robertovi Ficovi, že sa stane prezidentom vládnej koalície. Ak teraz prezident víta dohodu s lekármi, prečo zamlčiava, že bola úplne odignorovaná tripartita a chýbal akýkoľvek sociálny dialóg? Už len toto mal byť dôvod na veto,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Reakcia SaS na stanovisko Petra Pellegriniho ku konsolidačnému balíčku (Zdroj: Topky/Ramon Leško)


Strana SaS poukazuje na absurdnú kritiku prezidenta voči transakčnej dani. „Tvrdí, že poškodí občanov, firmy a charity. Mala byť podľa neho opravená- aj tak ju ale podpísal. Prosím vás, akú toto dáva logiku? Transakčná daň nemala byť parlamentom schválená, nie to ešte prezidentom podpísaná. Ak prezident vidí chyby, mal ju vetovať, a nie ju podpísať,“ doplnil Gröhling.

„Prezident podpísal aj zákon, ktorý zavádza transakčnú daň – daň, ktorá zásadne poškodí slovenských podnikateľov a celú našu ekonomiku. Napriek našim dlhodobým varovaniam sa vláda rozhodla ísť cestou, ktorá zničí konkurencieschopnosť slovenských produktov, zvýši ceny a podporí zahraničných výrobcov na úkor našich vlastných podnikateľov. Navyše, prezident nepočúval volania odborárov a zamestnávateľov. Tí tvrdili, že presne táto daň zabrzdí ekonomický rast na Slovensku a razantne zvýši ceny všetkého v obchodoch. V EÚ sme pritom po Maďarsku jediná krajina, ktorú túto daň zavádza. Vďaka nej sa vytvoria nespravodlivé podmienky pre malých podnikateľov, zdražejú domáce produkty, dotkne sa neziskového sektoru a vytvorí nebezpečný precedens pre budúcnosť,“ povedal Marián Viskupič.

Poslanec NR SR za SaS a tímlíder pre zdravotníctvo Tomáš Szalay varuje, že dopad transakčnej dani na zdravotníctvo bude vo výške 30 miliónov eur ročne. „Prezident Peter Pellegrini evidentne nechcel podraziť nohy svojmu čerstvo vymenovanému ministrovi zdravotníctva. Nič to nemení ale na fakte, že rokovania Kamila Šaška so zdravotníkmi nedopadli dobre. Bavíme sa o kozmetických úpravách. Zdravotníctvo potrebuje zásadné systémové zmeny, ktoré zatiaľ nevidíme. Konsolidačný balíček nie je totiž posledná kvapka pre zdravotníctvo. Ešte príde návrh štátneho rozpočtu, ktorý je najhorší za posledných 20 rokov. Do zdravotníctva totiž pôjde menej financií ako tento rok. Až to bude posledný klinec do rakvy zdravotníctva na Slovensku,“ uzavrel Tomáš Szalay.

Viac o téme: Peter PellegriniKonsolidáciaMichal ŠimečkaKonsolidačný balíkHnutie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu