Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Hrubý národný dôchodok za rok 2023 dosiahol medziročný rast o 12,5 %

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hrubý národný dôchodok (HND) Slovenskej republiky v roku 2023 dosiahol hodnotu 120,1 miliardy eur, čo bolo o 12,5 % vyššia hodnota ako bol HND v roku 2022. Dáta o HND sa menili v celom časovom rade vďaka benchmarkovej revízii. Za predchádzajúce obdobie sa najvyššie zmeny zaznamenali v roku 2022 o -0,01 % a v roku 2021 o 1,64 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Hodnota HND sa určuje z hodnoty hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý vyjadruje celkovú výkonnosť ekonomiky vytvorenú na území Slovenskej republiky.HND sa vypočíta z hodnoty HDP odpočítaním prvotných dôchodkov platených rezidentskými inštitucionálnymi jednotkami nerezidentským inštitucionálnym jednotkám a pripočítaním prvotných dôchodkov prijatých rezidentskými inštitucionálnymi jednotkami zo zahraničia.

Hrubý národný dôchodok za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prvotné dôchodky platené do zahraničia v sebe zahŕňajú odmeny zamestnancov, dôchodky z majetku, dane z produkcie a dovozu platené inštitúciám EÚ. Na druhej strane prvotné dôchodky prijaté zo zahraničia v sebe zahŕňajú odmeny zamestnancov, dôchodky z majetku a subvencie z inštitúcií EÚ.

Viac o téme: DôchodokŠÚSRŠtatistický úrad SRHrubý národný dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu