Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Štát im sľúbil vyššie príspevky, realita je INÁ: Opatrovateľky dostávajú ešte menej!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Opatrovatelia na celom Slovensku sa potešili, keď sa dozvedeli o zvýšení príspevku na opatrovanie od júla. Prvé mesiace však ukázali, že realita je iná. Niektorí dostávajú dokonca menej ako predtým. Tento problém sa týka stoviek opatrovateľov a mnohí uvažujú o odchode za prácou do zahraničia. Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) v tejto súvislosti avizuje zmeny.

Minister Tomáš v júni vyhlásil, že od 1. júla zvýšia opatrovateľský príspevok na úroveň čistej minimálnej mzdy, čo je v tomto roku presne 615,50 eura. Opatrovatelia ako pani Mariana však zistili, že realita je iná. "Sledovali sme to v televízii a potom sme zrazu zistili, že nám síce priznali tých 615,50 eur, ale nakoniec nám vlastne zobrali toľko, o koľko zvýšili dôchodky," uviedla pre STVR, ktorá sa tomuto problému venovala aj v relácii Občan za dverami. „Ja súhlasím, že niekde treba ušetriť, ale prečo na nás? Prečo na tej najspodnejšej vrstve?“ pýta sa.

archívne video

MPSVR spúšťa nový projekt v rámci opatrovateľskej služby za 100 miliónov eur (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

"Z toho, čo dostanem, musím uživiť seba a dve deti. Po zaplatení všetkého nám do ďalšej výplaty zostalo asi 45 eur," prezradila pani Mariana. Podobne je na tom aj ďalšia opatrovateľka Monika, ktorej v júli znížili príspevok z 220 na 188 eur mesačne za celodennú starostlivosť o hendikepovanú mamu. "Nedá sa z toho vyžiť. Vyplatím si paušál a ostatné. Potom mi musí pomôcť rodina,“ dodala s tým, že o mamu sa musí celý deň starať, prezliekať ju, prebaľovať, variť a byť vždy pri nej, keďže má aj epilepsiu.

Problémom je rast dôchodkov opatrovaných osôb

Problém toho celého spočíva v tom, že príspevok opatrovateľov závisí od príjmu opatrovanej osoby. Ak príjem opatrovaného presiahne dvojnásobok životného minima, čo v súčasnosti predstavuje asi 550 eur, príspevok opatrovateľa sa zníži. Od júla preto prišlo o príspevok asi 660 opatrovateľov a vyše 1 200 dostáva menej ako avizovanú minimálnu mzdu.

STVR poukázala aj na ďalší prípad zníženia príspevku. Napríklad opatrovateľka Mária minulý rok dostávala plný príspevok 530 eur. Tento rok očakávala zvýšenie na 615 eur, ale keďže príjem osoby, o ktorú sa stará, prekročil hranicu životného minima, znížili jej príspevok na 480 eur.

Štát im sľúbil vyššie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Iveta Ždiľová, podpredsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska, to hodnotí ako akýsi trest. "Ak je príjem na úrovni minimálnej mzdy a ešte sa z tej výšky uberá preto, že niekto druhý, napríklad opatrovaná osoba, má vyšší dôchodok, tak nám to príde absolútne nelogické," uviedla. Opatrovatelia sa podľa zákona môžu zamestnať. Ak však ich zárobok prekročí 2,5-násobok životného minima, príspevok sa im kráti. Podľa opatrovateľov im však celodenná starostlivosť bráni nájsť si prácu.

Mnohí opatrovatelia sa tak ocitli na hranici chudoby. Nízke príspevky nútia niektorých opatrovateľov uvažovať o práci v zahraničí. "Keď to takto pôjde ďalej, pôjdeme všetky preč. Nikto tu nebude za 400 eur," uviedla ďalšia opatrovateľka Beáta, ktorá dostáva 470 eur. Ždiľová z komory poukázala na to, že ide o život v permanentnom strachu o budúcnosť, neschopnosť zabezpečiť dôstojnú životnú úroveň nielen sebe, ale aj deťom

Ministerstvo práce avizuje zmeny

Ministerstvo práce si problém uvedomuje. Minister Erik Tomáš oznámil, že od decembra tohto roku by mali úplne zrušiť krátenie všetkých opatrovateľských príspevkov na základe príjmov odkázanej osoby. Táto zmena bude stáť štát 21 miliónov eur. O návrhu ešte musia definitívne rozhodnúť poslanci Národnej rady SR.

Štát im sľúbil vyššie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Opatrovatelia zmenu vítajú, ale niektorí by uvítali aj spätné vyplatenie peňazí, o ktoré od júla prichádzajú. Minister Tomáš však s týmto nesúhlasí. "Pri takom princípe by sme sa mohli baviť, či nevyplácať spätne peniaze aj v ekonomicky aktívnom veku tým, ktorým sú krátené opatrovateľské príspevky od roku 2009," zareagoval. Opatrovateľky zároveň poukazujú aj na chýbajúce sociálne výhody, ako napríklad daňové bonusy a na skutočnosť, že nemajú nárok ani na PN-ky. Tomáš sa podľa jeho slov nebráni diskusii o ďalších benefitoch a opatreniach pre odkázaných ľudí.

Opatrovateľský príspevok v súčasnej podobe zanikne

V januári 2026 má opatrovateľský príspevok v súčasnej podobe zaniknúť. Podľa pripravovanej reformy sociálnych služieb dostanú odkázaní balík peňazí, o ktorého využití rozhodnú sami. Táto zmena sa dotkne viac ako 70-tisíc opatrovateľov. "Po novom bude už len jeden príspevok na odkázanosť. Dotyčná osoba sa bude môcť rozhodnúť, či ho poskytne svojmu príbuznému na opatrovanie, na domácu opatrovateľskú službu, alebo na pobytové zariadenie," vysvetlil Tomáš.

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská zdôrazňuje dôležitosť podpory opatrovateľov zo strany štátu. "Je veľmi dôležité, aby štát zabezpečil podporu opatrovateľov. Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím hovorí o tom, aby človek mal právo na nezávislý spôsob života, ale má mu byť poskytnutá pomoc, ktorú potrebuje, predovšetkým v rodinnom prostredí," vyhlásila.

Viac o téme: Erik TomášOpatrovateľský príspevokOpatrovateľkyMinisterstvo práce sociálnych vecí a rodiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu