Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

KĽDR čiastočne odpálila cesty spájajúce obe Kórey: Odveta nedala na seba dlho čakať!

Severná Kórea odpálila časť cesty spájajúce obe Kórey AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (4)
Severná Kórea odpálila časť cesty spájajúce obe Kórey (Zdroj: profimedia.sk)

SOUL – KĽDR na svojej strane hranice čiastočne odpálila cesty spájajúce obe Kórey, uviedla v utorok juhokórejská armáda. Informuje o tom správa z agentúry Jonhap.

"Severná Kórea okolo poludnia odpálila časti ciest Gyeongui a Donghae severne od demarkačnej línie," informoval Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády a dodal, že posilnil hliadky a stav pripravenosti. KĽDR už v minulosti pohrozila prerušením ciest a železničných tratí spájajúcich obe krajiny, ktoré boli v minulosti považované za symboly ich spolupráce.

archívne video

Tlačová konferencia premiéra Fica a ministerky Sakovej o dôležitej pracovnej ceste do Kórejskej republiky (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Medzi oboma krajinami rastie napätie v súvislosti s tvrdeniami KĽDR, že Južná Kórea vyslala nad jej územie drony. Bezpilotné lietadlá zhadzujúce propagandistické letáky zaznamenali nad Pchjongjangom tento mesiac údajne trikrát.

Severokórejský vojak stojí na stráži na vojenskom strážnom stanovišti Severnej Kórey
Zobraziť galériu (4)
Severokórejský vojak stojí na stráži na vojenskom strážnom stanovišti Severnej Kórey  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Severná Kórea pohrozila, že v prípade zopakovania takéhoto incidentu bude reagovať silou. Jej ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že nariadilo delostrelectvu a ďalším jednotkám pri hranici, aby sa "plne pripravili na spustenie paľby".

Juhokórejská armáda v pondelok uviedla, že je "plne pripravená" reagovať. Predtým podľa agentúry Reuters poprela, že by bola za letmi dronov. Miestne médiá priniesli dohady, že ich mohli vyslať skupiny juhokórejských aktivistov, ktorí už dlho posielajú do KĽDR propagandu a americké doláre, obvykle balónmi.

Vojaci juhokórejskej armády hliadkujú pozdĺž plota z ostnatého drôtu v juhokórejskom meste Paju pri hraniciach so Severnou Kóreou
Zobraziť galériu (4)
Vojaci juhokórejskej armády hliadkujú pozdĺž plota z ostnatého drôtu v juhokórejskom meste Paju pri hraniciach so Severnou Kóreou  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

"Juhokórejské úrady by mali brať varovania zo strany Pchjongjangu veľmi vážne a mali by prestať ďalej eskalovať napätie na polostrove svojou nezodpovednou a provokatívnou kampaňou, pretože môže viesť ku skutočnej ozbrojenej konfrontácii," vyhlásila v pondelok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová a dodala, že takéto konanie je zasahovaním do suverenity a vnútorných záležitostí KĽDR.

Kórejská armáda reagovala na odpálenie ciest zo strany KĽDR odvetnou paľbou

Kórejská armáda v utorok v blízkosti prísne stráženej hranice s KĽDR použila "odvetnú paľbu" po tom, ako severokórejská armáda čiastočne odpálila cesty vedúce na juh a spájajúce obe krajiny, vyhlásil JCS. Informujú o tom správy z agentúr AFP a Jonhap.

Barikády sú umiestnené v blízkosti mosta zjednotenia, ktorý vedie k Pchanmundžomu v demilitarizovanej zóne v Paju, Južná Kórea.
Zobraziť galériu (4)
Barikády sú umiestnené v blízkosti mosta zjednotenia, ktorý vedie k Pchanmundžomu v demilitarizovanej zóne v Paju, Južná Kórea.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

 Armáda KĽDR "vykonala explozívnu operáciu s cieľom zablokovať cestné spojenie", informoval Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády. Armáda Kórejskej republiky podľa JCS na detonácie odpovedala varovnými výstrelmi, ktoré dopadli na juh od demarkačnej línie, píše Jonhap.

Eskaláciu napätia medzi oboma krajinami spôsobilo nedávne obvinenie Južnej Kórey zo strany KĽDR, že vyslala nad jej územie drony. Bezpilotné lietadlá zhadzujúce propagandistické letáky zaznamenali nad Pchjongjangom tento mesiac údajne trikrát. Severná Kórea pohrozila, že v prípade zopakovania takéhoto incidentu bude reagovať silou. Južná Kórea tieto obvinenia odmieta.

Čína vyzvala na zabránenie ďalšej eskalácie na Kórejskom polostrove

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyzvalo Južnú a Severnú Kóreu, aby sa vyhli ďalšej eskalácii na Kórejskom polostrove. Reagovalo na rozhodnutie KĽDR odpáliť úseky ciest spájajúce obe krajiny, na čo juhokórejská armáda odpovedala odvetnou paľbou. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Napätie na (Kórejskom) polostrove neslúži spoločným záujmom všetkých strán a prioritou je zabrániť ďalšej eskalácii konfliktov," povedala hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning. Peking podľa jej slov "venuje pozornosť vývoju situácie na polostrove".

"Postoj Číny k zachovaniu mieru a stability na polostrove a k podpore politického riešenia otázky polostrova zostáva nezmenený... Dúfame tiež, že všetky strany vyvinú spoločné úsilie na dosiahnutie tohto cieľa," dodala hovorkyňa.

Čína je pre Severnú Kóreu najdôležitejším spojencom a ekonomickým podporovateľom. Severokórejská armáda minulý týždeň vyhlásila, že natrvalo uzavrie južnú hranicu, ktorú v uplynulých mesiacoch opevňovala. Severokórejský vodca Kim Čong-un označil Južnú Kóreu za úhlavného nepriateľa svojej krajiny. Pchjongjang tiež obvinil Soul, že pomocou dronov zhadzuje na severokórejské mestá protirežimové letáky.

Južná Kórea dôrazne odsúdila demoláciu ciest zo strany KĽDR

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie v utorok dôrazne odsúdilo kroky KĽDR, ktoré viedli k čiastočnej demolácii ciest spájajúcich obe Kórey. Zároveň uviedlo, že ide o jasné porušenie dohody medzi krajinami. Informuje agentúry Jonhap.

"Je poľutovaniahodné, že Severná Kórea opakovane reaguje takto regresívne," povedal na brífingu hovorca ministerstva pre zjednotenie. V reakcii na výbuchy juhokórejská armáda vypálila varovné výstrely južne od demarkačnej línie, hoci na južnej strane hranice výbuchy nespôsobili žiadne škody, uviedol.

Na videozázname zverejnenom juhokórejskou armádou vidno výbuch a dym nad cestou, kde Sever postavil čiernu bariéru. Video zachytáva aj nákladné autá s návesom a buldozéry, uvádza Reuters. Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády uviedol, že Sever už inštaluje míny a zátarasy pozdĺž hranice.

Juhokórejské ministerstvo uviedlo, že cesty a železnice sa postavili z juhokórejských pôžičiek v hodnote 133 miliónov dolárov, keď Sever žiadal finančnú podporu. "Severná Kórea je stále povinná splatiť dlh," zdôraznilo ministerstvo.

Minulý týždeň Pchjongjang vyhlásil, že úplne zablokuje svoju hranicu s Južnou Kóreou a vybuduje tam obranné stavby, aby sa vyrovnal s "konfrontačnou hystériou" juhokórejských a amerických ozbrojených síl. Napätie na Kórejskom polostrove je najvyššie za celé roky. Pchjongjang pokračuje v provokatívnych testoch zbraní a Soul a Washington rozširujú svoje spoločné vojenské cvičenia.

Viac o téme: CestaOdpálenieSeverná KóreaKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu