Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

Stáročná záhada je konečne vyriešená: Vedci odhalili pravý pôvod Krištofa Kolumba! Nebol Talian, ale...

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

GRANADA – Pôvod Krištofa Kolumba, bádateľa, ktorý Európanom otvoril cestu k dobytiu Severnej a Južnej Ameriky, je po stáročia neznámy. Najbežnejšou teóriou je, že pochádzal z Janova, prístavného mesta v severnom Taliansku. Španielski vedci sú však presvedčení o tom, že konečne poznajú jeho skutočný pôvod.

Známy moreplavec Kryštof Kolumbus nepochádzal z talianskeho Janova. Tvrdí to dokumentárny film odvysielaný v sobotu večer španielskou verejnoprávnou televíziou TVE. Na základe rozborov DNA sa bádatelia domnievajú, že Kolumbus bol židom, ktorý sa narodil v západnom Stredomorí, pravdepodobne na území dnešného Španielska. Podľa doterajších poznatkov sa Kolumbus narodil v roku 1451 v Janove do rodiny relatívne chudobných obchodníkov s textilom a potom potravinami. V Janove sa dokonca nachádza replika Kolumbovho rodného domu. Pôvodnú stavbu totiž v 17. storočí zničilo francúzske námorné bombardovanie.

Zavedené historické poznatky však spochybňujú niektorí španielski a katalánski historici a vedci citovaní v dokumentárnom filme Kolumbova DNA - jeho skutočný pôvod (Colón ADN, su verdadero origen). Tí začali skúmať Kolumbovu DNA odobranú z jeho pozostatkov uložených v katedrále v Seville. Podľa experta na forenznú medicínu z univerzity v Granade Josého Antonia Lorenteho výsledky výskumu dali jednoznačnú odpoveď, že Kolumbus pochádzal zo židovskej rodiny a zo západného pobrežia Stredozemného mora. 

Tomu, že Kolumbus sa nenarodil a nežil v Taliansku, podľa autorov dokumentárneho filmu napovedajú aj písomnosti moreplavca. Všetky dochované dokumenty, ktoré napísal Kolumbus, sú v kastílčine. Kolumbov jazyk ani nevykazuje vplyvy taliančiny, ktorý bol podľa zavedených historických výkladov rodným jazykom moreplavca. Tieto záznamy napovedajú, že Kolumbus pochádzal zrejme z dnešného Španielska, kde v polovici 15. storočia žila výrazne väčšia židovská komunita ako na Apeninskom polostrove. Podľa vedcov Kolumbus musel skrývať svoj pôvod a pravdepodobne aj svoje skutočné vyznanie kvôli perzekúciám, ktorým čelili židia na konci 15. storočia na Pyrenejskom polostrove.

Stáročná záhada je konečne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Kolumbus sa vydal na svoju najznámejšiu námornú výpravu v roku 1492. Do Španielska z nej priviezol poznatky o existencii nového územia. Latinskoamerické štáty sa ale často ohradzujú voči tvrdeniu, že Kolumbus Ameriku objavil, keďže išlo o už obývané územie. V Španielsku je 12. október štátny sviatok. Ide o pripomienku priplávania Kolumba na americký kontinent. Španielsko však čelí od časti latinskoamerických politikov výčitkám, že sa nedostatočne ospravedlnilo za svoju koloniálnu nadvládu, k jej rozšíreniu výrazne prispel práve Kolumbus svojimi poznatkami o "novom kontinente".

Viac o téme: VýskumPôvodŽidKrištof Kolumbus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu