Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Nižšia DPH neznamená automaticky aj lacnejšie potraviny! Fico sa stretol s prvovýrobcami: Hovorilo sa o cenách

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Prvovýrobcovia a spracovatelia majú záujem na prenesení zníženej päťpercentnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) do cien potravín. Vyhlásil to v piatok premiér SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii po stretnutí so zástupcami prvovýrobcov.

TK Roberta Fica a Richarda Takáča po stretnutí s prvovýrobcami potravín (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Všetci zainteresovaní skonštatovali, že je v spoločnom záujme urobiť všetko pre to, aby sa zníženie DPH na päť percent na konci dňa prejavilo v cenách, hoci každý má svoje argumenty. Obchodníci tvrdia, že pracujú s cenou produktu bez DPH. Spracovatelia a prvovýrobcovia hovoria o zvýšených vstupoch, každý má, pochopiteľne, svoju sadu argumentov," uviedol Fico.

Nižšia DPH neznamená automaticky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dodal, že sú spoločne dohodnutí na ďalších krokoch. Predmetom nasledujúceho stretnutia, ktoré sa uskutoční pravdepodobne v októbri, by podľa Fica mali byť konkrétnejšie veci. "Venujeme tomu pozornosť, pretože, samozrejme, všetci hovoríte len o 23 % DPH, ale nikto nehovorí o päťpercentnej DPH, ktorá nie je len na vybraný okruh základných potravín, ale týka sa aj gastra, liekov, učebníc, ubytovania a kníh," podotkol premiér.

Atmosféra na stretnutí bola podľa neho veľmi konštruktívna. Prvovýrobcovia a spracovatelia si tiež uvedomujú svoj podiel zodpovednosti, pokiaľ ide o ceny. "Verím, že ďalšie rokovania budú viesť k tomu, k čomu sme týchto ľudí dnes aj zvolali," dodal Fico. "Myslím si, že tu je vôľa zo všetkých strán, a som rád, že to riešime spoločne. Ak budeme takto pokračovať, výsledky od 1. januára prídu. Na ministerstve pôdohospodárstva veľmi intenzívne rokujeme," uzavrel minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Viac o téme: Robert FicoDPHCeny potravínPrvovýrobcovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu