Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Po škandále prišiel rýchly koniec: Prokurátorka spájaná so sektou končí vo funkcii! TOTO sú jej slová

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Prokurátorka Lucia Pavlaninová, ktorá mala podľa medializovaných informácií blízko k sekte, sa vzdala funkcie vedúcej oddelenia trestného a boja s organizovaným zločinom Krajskej prokuratúry Žilina.

Pavlaninová sa podieľala na vyšetrovaní novinárky redakcie Seznam Správy Kristíny Cirokovej. Tá sa dlhodobo venuje sektárom a pred nedávnom upozornila, že sa na Slovensku skrýva vodca sekty AllatRa, ktorého na Ukrajine vinia z niekoľkých zločinov. Pavlaninová mala pritom v minulosti agitovať za sekty, upozornil denník Sme. K dispozícii má tiež mail, ktorý Pavlaninová v roku 2021 zasielala kolegom z prokuratúry. "Aký svet chceme mať? Ten, v ktorom teraz žijeme, alebo život hodný človeka? My rozhodujeme!," písala v ňom. Prokurátorov tiež pozývala na celosvetovú online konferenciu organizovanú dobrovoľníkmi a prívržencami Tvorivej spoločnosti, k čomu im pripojila aj webové linky na výstupy spoločenstva.

Po škandále prišiel rýchly
Zobraziť galériu (3)

Prokurátorka sa od AllatRa sa dištancuje

Pavlaninová tvrdí, že v uvedenej trestnej veci nebola dozorujúcou prokurátorkou, ale prokurátorkou vykonávajúcou niektoré úkony trestného konania, resp. na realizácii takýchto úkonov participovala. Nemala preto podľa vlastných slov žiadny vplyv na rozhodovaciu činnosť dozorového prokurátora a ani na ním vykonávaný proces hodnotenia zabezpečených dôkazov. Vyjadrila sa k spomínanej sekte. „Prehlasujem, že nie som žiadnym spôsobom zapojená do činnosti organizácií AllatRa, resp. Tvorivá spoločnosť a ani nie som ich členom. Rovnako tak nemám žiadny či už pozitívny, alebo negatívny vzťah k osobám zastupujúcim tieto organizácie, čo platí aj o mojom vzťahu k vyššie uvedenej trestnej veci. Z tohto dôvodu mám zato, že v tejto trestnej veci neexistujú žiadne zákonné dôvody uvedené v ustanovení § 31 Trestného poriadku na moje vylúčenie z vykonávania úkonov trestného konania. Z tohto dôvodu som ani nadriadenému prokurátorovi neoznamovala svoju zaujatosť. Môj postup však nijakým spôsobom nezasahuje do práva strán trestného konania garantovaného v príslušných ustanoveniach Trestného poriadku podať námietku zaujatosti voči mojej osobe z dôvodov pochybností o mojej nezaujatosti z dôvodu vzťahu k dotknutým osobám, alebo k veci samotnej. K podaniu námietky zaujatosti však zo strany oprávnených osôb podľa mojich vedomostí do dnešného dňa nedošlo,“ vyhlásila.

Ďalej uviedla, že 25. septembra 2024 sa so súhlasom dozorujúceho prokurátora v uvedenej veci, ktorý prokurátor je zároveň aj jej nadriadeným prokurátorom, zúčastnila na výsluchu novinárky Kristíny Cirochovej vykonávanom formou justičnej spolupráce. „Tento úkon realizoval justičný orgán v Českej republike. Konštatujem, že tento úkon bol vykonaný striktne v súlade s príslušnými zákonnými ustanoveniami českého a slovenského právneho poriadku, pričom som si nie vedomá žiadnych svojich pochybení v súvislosti s týmto výsluchom. Podotýkam, že pani Kristíne Cirochovej boli priznané plné obhajobné práva, ktoré jej garantujú príslušné zákonné ustanovenia vrátane odovzdania zápisnice o jej výsluchu. Pripomínam, že pani Cirochová nevystupuje v danej trestnej veci v procesnom postavení obvineného a teda trestné konanie nie je vedené proti jej osobe,“ tvrdí prokurátorka. Poukázala tiež na to, že Národný bezpečnostný úrad jej vydal osvedčenie na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami na stupeň "Dôverné".

„Na záver uvádzam, že som bola prekvapená masívnosťou mediálneho nátlaku voči mojej osobe pre výkon mojich služobných povinností. Rovnako tak veľmi negatívne vnímam početné vulgárne útoky na moju osobu, ktoré som zaregistrovala po medializácii nie vždy overených a pravdivých informácií v súvislosti s predmetnou trestnou vecou. Takýto jav aj s odkazom na postavenie ženy v spoločnosti ostro odsudzujem aj v intenciách viacerých obdobných útokov na kolegov, prokurátorov v ostatnom období. Zároveň však deklarujem, že takéto aktivity nemali žiadny vplyv na profesionalitu mnou vykonávanej funkcie prokurátora. Zohľadňujúc tieto skutočnosti som sa rozhodla, že sa vzdám funkcie vedúcej oddelenia trestného a boja s organizovaným zločinom Krajskej prokuratúry Žilina,“ dodala.

Viac o téme: SektaProkurátorkaAllatRaTvorivá spoločnosťKristína CirokováLucia Pavlaninová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu