Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Mnohí penzisti majú NÁROK na zvýšenie starobného dôchodku: Pozrite, KEDY vám schvália viac peňazí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Martin Baumann, Getty Images)

BRATISLAVA - Viacerí penzisti majú nárok na zvýšenie starobného dôchodku. Takáto možnosť sa týka pracujúcich dôchodcov. Ako približuje Sociálna poisťovňa, k zvýšeniu dôjde automaticky alebo na základe žiadosti.

archívne video

Minister práce Erik Tomáš k 13. dôchodkom (Zdroj: Facebook/ Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky)

Ak ste pracujúci dôchodca a budete v období po priznaní dôchodku naďalej dôchodkovo poistený, získate nárok na zvýšenie vášho dôchodku. Na svojom webe to uvádza Sociálna poisťovňa a dodáva, že k takémuto zvýšeniu dôjde automaticky alebo na základe žiadosti.

Či k tomu dôjde na základe žiadosti alebo automaticky, treba rozlíšiť dva prípady. "Ak ste prestali pracovať a dôchodkové poistenie vám zaniklo počas roka, od nasledujúceho dňa po zániku poistenia môžete požiadať o zvýšenie starobného dôchodku. Žiadosť o zvýšenie starobného dôchodku môžete v kalendárnom roku podať len raz," približuje prvý prípad poisťovňa."Ak stále pracujete, žiadosť o zvýšenie dôchodku podávať nemusíte," vysvetľuje druhý prípad poisťovňa. Dôchodok sa vám v takom prípade zvýši automaticky vždy od januára nasledujúceho roku.

Mnohí penzisti majú NÁROK
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Ako postupovať pri podaní žiadosti?

Ak musíte podať žiadosť, je potrebné, aby obsahovala vaše indentifikačné údaje (meno, priezvisko, rodné číslo, adresu), predmet žiadosti (žiadam o zvýšenie dôchodku za obdobie – od 1. januára kalendárneho roka do dňa zániku poistenia) a odkedy žiadate zvýšenie (od nasledujúceho dňa po zániku poistenia). 

Podpísanú žiadosť je potrebné zaslať na ústredie Sociálnej poisťovne (Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava 1). Požiadať o zvýšenie dôchodku môžete elektronicky cez slovensko.sk s elektronickým občianskym preukazom tu: "Žiadosť o zvýšenie starobného alebo predčasného starobného dôchodku". Na základe žiadosti vám Sociálna poisťovňa doručí rozhodnutie o zvýšení starobného dôchodku.

Viac o téme: DôchodokPenziaSociálna poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu