Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

MIMORIADNE Pellegrini sa stretol s Dolinkovou: Demisia sa však nekonala! Prezident si dáva podmienku

Zuzana Dolinková na návšteve u prezidenta SR Zobraziť galériu (4)
Zuzana Dolinková na návšteve u prezidenta SR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Dal si načas a chcel stretnutie. Po tom, ako ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v piatok oznámila, že sa rozhodla podať demisiu, prezidneta Petra Pellegriniho avizoval, že sa chce so šéfkou rezortu zdravotníctva stretnúť. Do prezidentksého paláca prišla Dolinková v utorok predpoludním. Oficiálne odovzdanie demisie sa však zatiaľ nekonalo.

Stretnutie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej a prezidenta SR Petra Pellegriniho (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kancelária prezidenta informovala, že Peter Pellegrini dnes prijal ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú, aby sa osobne oboznámil s dôvodmi jej demisie a aktuálnou situáciou v slovenskom zdravotníctve. Hlava štátu však zopakovala, že demisiu ministerky prijme v momente, kedy dostane od predsedu vlády návrh na jej nástupcu.

Prezident ministerku požiadal, aby až do prijatia jej demisie naplno vykonávala svoju funkciu a sústredila sa predovšetkým na zmiernenie dopadov konsolidácie v rezorte zdravotníctva a upokojenie situácie. „Pokiaľ existujú možnosti, napríklad pri príprave štátneho rozpočtu, ako minimalizovať dopady konsolidácie na úroveň zdravotnej starostlivosti pre slovenského pacienta, vrátane možnosti vyjsť v ústrety niektorým oprávneným mzdovým požiadavkám zdravotníkov, je povinnosťou ministerstva i vlády tieto možnosti využiť,“ dodal Peter Pellegrini.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (4)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dolinková necíti podporu 

Zuzana Dolinková svoje rozhodnutie ešte v piatok odôvodnila tým, že necíti podporu na presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente. Prezident ale cez víkend uviedol, že Dolinkovej demisiu neprijme, kým premiér nepredstaví adekvátnu náhradu.

Zuzana Dolinková na návšteve u prezidenta SR
Zobraziť galériu (4)
Zuzana Dolinková na návšteve u prezidenta SR  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Premiér Robert Fico však cez víkend uviedol, že nový minister zdravotníctva je vecou strany Hlas-SD, ktorej tento post patrí. Hlava štátu chce nové meno šéfa rezortu navrhnúť po konzultácii s predsedom Hlasu Matúšom Šutajom Eštokom. "O mene nového ministra zdravotníctva vás budeme informovať," uviedla strana Hlas-SD. Strana zároveň uistila, že nový minister zdravotníctva bude pokračovať v rozbehnutých projektoch a bude hľadať riešenia na skĺbenie rozpočtových možností s potrebami zdravotníkov, aby pacienti na Slovensku mali kvalitnejšiu starostlivosť a lepšie služby. Predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok dnes povedal, že meno Dolinkovej nástupcu by sme mohli poznať v priebehu niekoľkých dní, najskôr chce však informovať premiéra Roberta Fica. 

Opozičná SaS ani hnutie Slovensko nesúhlasili s tým, aby prezident prijatie Dolinkovej demisie zvažoval alebo predlžoval. Tvrdia, že "neschopnú ministerku" treba vymeniť, pretože opak by bol len predlžovaním marazmu slovenského zdravotníctva.

Viac o téme: DemisiaPeter PellegriniZuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu