Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

MIMORIADNY ONLINE Ruské sily dosiahli kľúčové frontové mesto: Moskva aj Kyjev zneškodnili viaceré drony

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Marko Ivkov)

KYJEV, MOSKVA - Ruská raketa zasiahla v pondelok v prístave v meste Odesa na juhu Ukrajiny loď plaviacu sa pod vlajkou Palau. Pri útoku zahynul jeden občan Ukrajiny a zranenia utrpeli piati cudzinci, oznámil gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. Ide už o druhý takýto útok za dva dni, informuje agentúra Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Byť bojovníkom Síl bezpilotných systémov znamená byť hrdý na boj za slobodu v novej realite (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

18:23 Najmenej dvoch mŕtvych a vyše 30 zranených si vyžiadali v utorok ruské útoky na ukrajinské mesto Charkov, oznámili miestni predstavitelia.

18:03 Ukrajinu možno čaká najťažšia zima od začiatku ruskej invázie vo februári 2022, keďže Rusko naďalej útočí na jej kritickú energetickú infraštruktúru. Upozornil na to v utorok generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte.

17:38 Maďarsko blokuje zmeny sankcií EÚ a drží balík pôžičky G7 pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd dolárov.

16:27 Ruské sily desaťnásobne prevyšovali Ukrajincov v boji o Vuhledar, hovorí veliteľ.

15:11 Francúzsko dodá Ukrajine sľúbené stíhačky Mirage v prvom štvrťroku 2025. Oznámil to v utorok francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu.

14:46 Maďarsko pozdrží konečnú dohodu o pôžičke skupiny G7 pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd USD (45,53 miliardy eur) až do obdobia po prezidentských voľbách v USA. A to odložením rozhodnutia o časovom rámci na obnovenie sankcií Európskej únie (EÚ) proti Rusku. Uviedol to maďarský minister financií Mihály Varga.

14:35 Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že ruské sily prevzali kontrolu nad ukrajinskými dedinami Zoryane a Zolota Nyva v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

14:10 Britská vláda uvalila v utorok sankcie na zložku ruských ozbrojených síl, ktorá sa podľa nej podieľala na použití chemických zbraní v bojoch na Ukrajine. Rusko zároveň obvinila z "krutej a neľudskej" vojenskej taktiky.

14:01 Ministri financií členských krajín EÚ v utorok v Luxemburgu rozhodli o
vytvorení nového rámca pre reštriktívne opatrenia v reakcii na destabilizačné kroky Ruska v zahraničí.Nový právny rámec umožní EÚ zamerať sa na jednotlivcov a subjekty zapojené do činností a politík vlády Ruskej federácie, ktoré podkopávajú základné hodnoty EÚ a jej členských štátov, ich bezpečnosť, nezávislosť a integritu, ako aj hodnoty medzinárodných organizácií a tretích krajín.

13:38 Ruské sily dosiahli kľúčové frontové mesto Torecku na východnej Ukrajine, uviedla dnes podľa agentúry Reuters ukrajinská armáda. Deje sa tak necelý týždeň po páde iného významného ukrajinského oporného bodu, mesta Vuhledar. Ruské ministerstvo tiež oznámilo dobytie dvoch ďalších ukrajinských obcí.

11:25 V dôsledku požiaru skladu ropy na anektovanom polostrove Krym bolo evakuovaných z jeho blízkosti viac než 1000 obyvateľov, uviedli v utorok tamojší predstavitelia. Ukrajina sa v utorok prihlásila k útoku na terminál, ktorý podľa vyjadrenia armády z veľkej časti slúži ruským jednotkám. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

10:37 Severná Kórea pravdepodobne vyšle príslušníkov svojich pravidelných ozbrojených síl na Ukrajinu, aby podporila vojnové ťaženie Ruska. Informovala o tom dnes agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejského ministra obrany. Podľa neho ide o najnovšiu známku prehlbujúcej sa vojenskej spolupráce medzi Pchjongjangom a Moskvou. Správy o úmrtí severokórejských vojakov pri Donecku označil minister za pravdepodobne pravdivé.

10:00 Ruské sily dosiahli kľúčové frontové mesto Toreck na východnej Ukrajine, uviedla dnes podľa agentúry Reuters ukrajinská armáda. Deje sa tak necelý týždeň po páde iného významného ukrajinského oporného bodu, mesta Vuhledar.

9:36 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na utorok zneškodnila 18 z 19 ruských bezpilotných lietadiel nad viacerými oblasťami krajiny, uviedla armáda. Posledný dron sa vrátil späť na územie Ruska. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

8:58 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexandr Gruško v utorok vyhlásil, že Rusko, Spojené štáty a Severoatlantická aliancia udržiavajú komunikačné kanály, ale najmä pre prípady núdzových situácií, nie na hľadanie spôsobov, ako znížiť napätie vo vzájomných vzťahoch. S odvolaním sa na agentúru RIA Novosti o tom informovala agentúra AFP.

7:04 Ruská protivzdušná obrana v noci zničila 16 ukrajinských dronov. V utorok ráno to uviedlo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram. "Včera večer boli zmarené pokusy kyjevského režimu uskutočniť teroristické útoky pomocou bezpilotných lietadiel na objekty na území Ruskej federácie," uvádza ministerstvo na sociálnej sieti.

6:32 Ruské sily vstúpili na predmestie východoukrajinského frontového mesta Toreck. V pondelok neskoro večer to uviedla predstaviteľka ukrajinskej armády. Oznámenie prichádza necelý týždeň po páde mesta Vuhledar, ktoré bolo jednou z bášt ukrajinskej obrany na Donbase. Informuje agentúra Reuters.

6:25 Severná Kórea (KĽDR) v budúcnosti môže vyslať príslušníkov svojich pravidelných ozbrojených síl na Ukrajinu, aby v bojoch podporili Rusko. V utorok to uviedol juhokórejský minister obrany Kim Jong-hjun. Pchjongjang a Moskva prehlbujú vojenskú spoluprácu od začiatku celoplošnej invázie na Ukrajinu. Informuje agentúra Jonhap.

Ruský útok zasiahol civilnú loď

"Cieľom agresora sa stala prístavná infraštruktúra... Ruskí teroristi sa opäť snažia zmariť prácu ukrajinského obilného koridoru. Za posledných pár dní ide už o druhý útok na civilné plavidlo v prístavoch v Odeskej oblasti," uviedol Kiper na sociálnej sieti Telegram.

Kiper zároveň priblížil, že 60-ročný Ukrajinec, ktorý pri útok zomrel, bol zamestnancom súkromnej firmy zaoberajúcej sa manipuláciou s nákladom.

Ukrajinské ministerstvo pre obnovu v pondelok tiež informovalo, že ruský raketový útok poškodil v nedeľu v prístave Pivdennyj pri meste Južne v Odeskej oblasti nákladnú loď plnú kukurice, ktorá sa plaví sa pod vlajkou Svätého Krištofa a Nevisu, pripomína Reuters. Podľa ministerstva pri tomto útoku nikto z členov posádky neutrpel zranenia.

Mierové rokovania s Putinom bude Harrisová viesť iba spoločne s Ukrajinou

Kandidátka Demokratickej strany do nadchádzajúcich volieb a súčasná viceprezidentka USA Kamala Harrisová v pondelkovom rozhovore vyhlásila, že pokiaľ sa stane prezidentkou, nebude viesť mierové rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pokiaľ na nich nebude zastúpená Ukrajina. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Nie bilaterálne (rokovania) bez Ukrajiny nie. Ukrajina musí mať možnosť vyjadriť sa k budúcnosti Ukrajiny," odpovedala Harrisová v relácii 60 minút televízie CBS na otázku, či sa stretne s ruským lídrom medzi štyrmi očami, aby rokovala o ukončení vojny.

Harrisová taktiež v rozhovore zopakovala kritiku politiky jej republikánskeho rivala Donalda Trumpa. Jeho postoj k Ukrajine označila ako "kapituláciu" pred inváziou, ktorú Moskva spustila vo februári 2022. "Keby bol Donald Trump prezidentom, Putin by teraz sedel v Kyjeve," vyhlásila Harrisová.

Trump kritizuje masívnu vojenskú a finančnú pomoc, ktorú administratíva prezidenta Joea Bidena poskytuje Ukrajine a trvá na tom, že dokáže rýchlo vyjednať mierovú dohodu s Putinom, pripomína AFP.

Viac o téme: Vojnaútok RuskoUkrajinaOdesa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu