Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

MIMORIADNY ONLINE Kremeľ nevidí žiadny základ pre mierovú dohodu! Ukrajinská rozviedka zničila ruskú mínolovku

Samohybný 122 mm vianásobný raketomet ruskej armády Grad. Zobraziť galériu (3)
Samohybný 122 mm vianásobný raketomet ruskej armády Grad. (Zdroj: TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service photo)

MOSKVA - Hlavný hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina v pondelok odmietol myšlienku ukončiť vojnu na Ukrajine dočasným rozdelením krajiny, čo navrhli niektoré západné krajiny. Informuje o tom tlačová agentúra DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Ukrajinskí vojaci absolvujú základný všeobecný vojenský výcvik pod vedením litovských inštruktorov (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Ruské invázne jednotky dnes zaútočili na prístavnú infraštruktúru ukrajinskej Odesy balistickou strelou a zasiahli civilnú loď Optima plaviacu sa pod vlajkou Palau. Na telegrame to napísal šéf správy Odeskej oblasti Oleh Kiper a dodal, že pri útoku zomrel 60-ročný Ukrajinec a päť cudzincov utrpelo zranenia. Podľa ukrajinského činiteľa ide o druhý ruský útok na civilnú loď v ukrajinských prístavoch v uplynulých dňoch. Moskvu obvinil, že sa snaží narušiť ukrajinský obilný koridor. Rusko sa nevyjadrilo.

21:47 Moskovský súd odsúdil 72-ročného Američana Stephena Jamesa Hubbarda na takmer sedem rokov väzenia za to, že bojoval na Ukrajine ako „žoldnier“, informovalo 7. októbra ruské nezávislé médium Mediazona.

21:38 Moskva odmieta správy o tom, že ruský obchodník so zbraňami Viktor But je zapojený do obchodovania s islamistickou militantnou skupinou húsíov v Jemene. Informuje o tom agentúra DPA.

20:40 V dôsledku ostreľovania v Slovjansku - Doneckej vojenskej správe bolo zranených päť ľudí, medzi nimi aj 2-ročné dievčatko. Pri štrajku bolo údajne poškodených šesť výškových budov, administratívna budova a dve autá.

19:50 Ruský súd 7. októbra oznámil, že uvalil do väzby Jegora Guzenka, provojnového blogera, ktorý kritizoval Kremeľ, pre obvinenia z "použitia násilia" voči policajtovi. V septembri Guzenko vystúpil proti ruským úradom, kritizoval zatknutie bývalého vojnového veliteľa Igora Girkina a povedal, že „krajinu ovládli zradcovia“.

19:28 Ruský štátny mediálny holding VGTRK sa v pondelok stal terčom rozsiahleho kybernetického útoku, za ktorým podľa zdroja z ukrajinskej vlády stáli ukrajinskí hekeri, píše agentúra Reuters. Webová stránka spoločnosti VGTRK (Celoruská štátna televízna a rozhlasová spoločnosť) sa v pondelok dopoludnia nenačítavala a 24-hodinový spravodajský kanál Rossija-24 nebol dostupný online. "Náš štátny mediálny holding... bol terčom bezprecedentného hekerského útoku na jeho digitálnu infraštruktúru," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

18:51 Špeciálna spravodajská jednotka Angels evakuovala z okupovaného Krymu rodinu ukrajinského námorného dôstojníka prenasledovaného ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB), informovalo námorníctvo 7. októbra. Štvorčlennú rodinu - dôstojníkovych rodičov, sestru a neter - zadržali. na Ruskom okupovanom Kryme 18. septembra.

18:26 Hlavný hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina v pondelok odmietol myšlienku ukončiť vojnu na Ukrajine dočasným rozdelením krajiny, čo navrhli niektoré západné krajiny. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

18:15 Ruský prezident Vladimir Putin sa stretne v piatok so svojím iránskym náprotivkom Masúdom Pezeškijánom na fóre v Turkménsku. Oznámil to v pondelok Putinov poradca Jurij Ušakov, informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

17:24 Ruský vojenský súd v Rostove na Done odsúdil 26-ročnú Ukrajinku Irynu Navalnú na osem rokov väzenia, napísal dnes server Mediazona s odvolaním sa na obhajcu. Ukrajinka, ktorá podľa obžaloby pripravovala teroristický útok v okupovanom Mariupole na juhozápade krajiny, pred súdom vypovedala, že ju k priznaniu donútili mučením. Korunný svedok zmenil svoje svedectvo na súde, ale ten obžalovanú napriek tomu odsúdil, uviedol obhajca, ktorý prisľúbil, že sa proti verdiktu odvolá. Navaľnú na Ukrajine pokladajú za vojnovú zajatkyňu, dodal server. O prípade dnes informovala tiež stanica BBC.

16:47 Ukrajina nebude pokračovať v tranzitnej dohode o plyne s Ruskom po vypršaní jej platnosti. Zdôraznil to po rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Užhorode ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. "Strategickým cieľom je uvaliť sankcie na ruskú infraštruktúru a zbaviť Kremeľ tak možností, z ktorých financuje vojnu. Vyzývame preto všetky krajiny, aby sa plne odpojili od ruského plynu. My chápeme pálčivosť tejto otázky v niektorých krajinách, ale rátame s postupnou diverzifikáciou dodávok. Dohodli sme sa na vytvorení východoeurópskeho energetického hubu (bodu)," priblížil Šmyhaľ.

Denys Šmyhaľ
Zobraziť galériu (3)
Denys Šmyhaľ  (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

16:25 Ruské sily zaútočili na Paresu, civilnú nákladnú loď plávajúcu pod vlajkou Svätého Krištofa a Nevisu, v noci na 6. októbra v Odeskej oblasti, uviedol Oleksii Kuleba, minister pre rozvoj komunít, území a infraštruktúry. Plavidlo naložené asi 6000 tonami ukrajinskej kukurice určenej na export bolo podľa Kulebu poškodené v prístave Pivdennyi.

16:11 "V dôsledku úspešnej operácie HUR bola vyradené mínolovka ruskej Baltskej flotily Alexandr Obuchov," uviedla HUR na sociálnej sieti Telegram. Nespresnila dátum tejto operácie, ale priblížila, že bol poškodený lodný motor a v súčasnosti preto na plavidle prebiehajú opravy.

15:50 V priebehu niekoľkých posledných mesiacov sa vojna postupne presunula hlboko do ruského územia. Ukrajinské údery ničia zbrane a logistiku Kremľa, ktorá, keď je poškodená v tyle, brzdí operácie Ruska na frontovej línii.

15:33 Po inaugurácii bude biskup Mykola Byčok z Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi v Austrálii narodený v Ternopile jediným ukrajinským kardinálom.

15:02 Minolovka Ruskej Baltskej flotily Alexander Obukhov bola vyradená z činnosti vďaka sabotážnej operácii HUR, uviedla agentúra 7. októbra.

14:42 Ukrajinská Najvyššia rada zakázala svojim predstaviteľom používať komunikačnú aplikáciu Telegram na ich pracovných zariadeniach, povedal 7. októbra poslanec Jaroslav Jurčyšyn.

14:20 Ukrajinskej 3. útočnej brigáde sa podarilo znovu získať pozície a oslobodiť skupinu zajatých ukrajinských vojakov počas stretnutia s ruskou sabotážnou skupinou v Charkovskej oblasti.

13:56 Ruská armáda v ukrajinskom čiernomorskom prístave Pivdennyj v noci na nedeľu zasiahla loď naloženú skoro 6000 tonami kukurice určenej na vývoz. Informovalo o tom dnes ukrajinské ministerstvo pre obnovu. Nikomu z 15-člennej posádky tvorenej Sýrčanmi a Egypťanmi sa nič nestalo.

13:28 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok oznámila, že od 17. augusta začala trestné stíhanie proti 14 zahraničným novinárom za nelegálne prekročenie hraníc medzi Ukrajinou a ruskou Kurskou oblasťou. Informuje agentúra Reuters.

12:58 Ruské ministerstvo obrany dnes ohlásilo dobytie ďalšej obce na východe Ukrajiny, Hrodivky ležiacej asi desať kilometrov od Pokrovska. Minister obrany Andrej Belousov zablahoželal jednotkám, ktoré sa na dobytí obce podieľali, uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti Telegram.

12:13 Ruský súd v pondelok odsúdil Američana Stephena Hubbarda na šesť rokov a desať mesiacov v trestaneckej kolónii pre obvinenia, že na Ukrajine bojoval ako žoldnier. V samostatnom prípade udelil súd v meste Voronež väzenský trest vo výške sedem rokov a jeden mesiac ďalšiemu americkému občanovi Robertovi Gilmanovi za násilie proti väzenskému personálu. Informujú Reuters a AFP.

11:50 Slovensko bezpodmienečne podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie (EÚ). Pri jej integračnom procese jej nebude klásť žiadne prekážky. V príhovore pred začatím rokovania spoločnej ukrajinsko-slovenskej vlády pri Užhorode to uviedol slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). Predseda ukrajinskej vlády Denys Šmyhaľ si váži podporu a pripravenosť Slovenska poskytovať Ukrajine pomoc a poskytovanie skúseností pri vstupe do Únie.

11:01 Po ukrajinskom útoku na terminál pohonných hmôt v meste Feodosija na pobreží Ruskom anektovaného polostrova Krym vypukol požiar. Telegramový kanál Baza blízky ruským bezpečnostným zložkám informuje, že traja ľudia utrpeli zranenia, oficiálne informácie o tom však nie sú k dispozícii. Úrady v meste vyhlásili stav mimoriadnej situácie technického rázu a podľa agentúry TASS evakuovali asi 300 osôb z okolia zasiahnutého skladu.

Obyvatelia mesta podľa kanála Baza uviedli, že okolo pol piatej ráno miestneho času (03:30 SELČ) sa z areálu ozvali hlasné výbuchy a krátko potom v ňom začalo horieť. Vznietili sa cisterny s palivom, píše Baza. Úrady zatvorili niekoľko ulíc vo Feodosiji a zastavili premávku na železničnej trati medzi týmto mestom a Vladyslavivkou ležiacou severne. Neskôr Baza uviedla, že podľa predbežných informácií do areálu dopadli dve rakety. Poškodili päť zásobníkov s palivom, dva sú zničené úplne a tri horia.

10:31 Návšteva slovenského premiéra Roberta Fica na Ukrajine prichádza krátko po jeho vyjadreniach, že pokiaľ bude premiérom, bude blokovať vstup Kyjeva do NATO. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

10:17 Ukrajinská protivzdušná obrana odrazila v pondelok ráno ruský útok nad metropolou Kyjev, do ktorej troch štvrtí dopadli - počas dopravnej špičky - úlomky z rakiet. Nijaké obete ani rozsiahlejšie materiálne škody dosiaľ hlásené neboli, oznámil šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko, uvádza Reuters.

10:16 Online vysielanie a interné služby ruského štátneho mediálneho holdingu VGTRK v pondelok prestali fungovať kvôli hackerskému útoku. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá útok označila za bezprecedentný. Vo vyhlásení zverejnenom v aplikácii na odosielanie správ Telegram, spoločnosť VGTRK uviedla, že rozhlasové a televízne vysielanie funguje ako normálne aj napriek útoku.

10:06 Keď bol Leonid Volkov, dlhodobý spolupracovník ruského opozičného politika Alexeja Navaľného tento rok v marci brutálne napadnutý pri svojom pobyte vo Vilniuse, na prvý pohľad do vyzeralo ako ďalší prípad, keď sa Kremeľ snažil vysporiadať so svojimi oponentmi. Tím Navaľného ale minulý mesiac zverejnil informácie o svojom vyšetrovaní útoku, ktoré o tejto verzii vzbudzujú pochybnosti, napísal britský The Guardian.

9:01 Ruskí regionálni politici sa už niekoľko dní predbiehajú v tom, kto originálnejším spôsobom zagratuluje prezidentovi Vladimirovi Putinovi k jeho 72. narodeninám, ktoré oslavuje v pondelok. Tento deň pritom strávi výkonom povinností vyplývajúcich z jeho úradu. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

8:48 Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že protivzdušná obrana krajiny zničila počas noci celkovo 21 ukrajinských dronov. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Protivzdušná obrana zostrelila 12 dronov nad anektovaným polostrovom Krym, šesť nad Kurskou oblasťou a po jednom drone zničila nad Belgorodskou, Brianskou a Voronežskou oblasťou. Ministerstvo o tom informovalo prostredníctvom sociálnej siete Telegram.

6:19 Holandský minister obrany Ruben Brekelmans pri nedeľňajšej nečakanej návšteve Kyjeva uviedol, že jeho krajina investuje 400 miliónov eur do vývoja pokročilých bezpilotných lietadiel spoločne s Ukrajinou a že Ruskom napadnutej krajine dodá v najbližších mesiacoch ďalšie lietadlá F-16. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vlády SR a Ukrajiny budú pri Užhorode diskutovať o pláne spoločných aktivít

"Cestovná mapa zahŕňa spoluprácu v energetickej bezpečnosti, infraštruktúrnych projektoch či hospodárstve. Týka sa aj podpory mierového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý bol predstavený na prvom globálnom mierovom samite," priblížil Úrad vlády SR.

Ministri budú tiež diskutovať o podpore členstva Ukrajiny v Európskej únii, ale aj o spolupráci v oblasti obranného priemyslu, pri odmínovaní ukrajinských území, humanitárnej podpore či obnove Ukrajiny.

Na Kryme vypukol požiar skladu pohonných hmôt, uviedli Ruskom dosadené úrady

V zásobníku pohonných hmôt v meste Feodosija na pobreží Ruskom anektovaného polostrova Krym vypukol požiar. Uviedli to dnes Moskvou dosadené úrady. "Požiar ropného skladu vo Feodosiji. Ministerstvo pre mimoriadne situácie vyhodnocuje. Nie sú žiadne obete na životoch," uviedol poradca šéfa ruskej správy polostrova Oleg Krjučkov s odvolaním sa na Ruskom dosadeného starostu Feodosija Igora Tkačenka. Krjučkov neuviedol, čo požiar spôsobilo.

Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Krym v roku 2014. Vo februári 2022 podniklo na Ukrajinu rozsiahlu inváziu, ktorú susedné krajiny sčasti odrazili a zastavili, časť ukrajinského územia však Rusi - najmä na východe a juhu Ukrajiny - obsadili a okupujú ho. Ukrajinci od začiatku invázie útočia na Krym pomerne často.

Ukrajinská armáda v posledných mesiacoch podniká dronové útoky s cieľom ničiť ruskú vojenskú infraštruktúru a zariadenie ropného priemyslu. Poškodených bolo viacero ruských rafinérií a skladov palív. Taktiež Rusko pravidelne útočí na energetické objekty na Ukrajine.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu