Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Prezident Pellegrini prijal v Banskej Bystrici generálneho tajomníka OECD

Generálny tajomník OECD Mathias Cormann a prezident SR Peter Pellegrini. Zobraziť galériu (5)
Generálny tajomník OECD Mathias Cormann a prezident SR Peter Pellegrini. (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - Prezident SR Peter Pellegrini prijal v sobotu vo svojej banskobystrickej kancelárii prvú zahraničnú návštevu, generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathiasa Cormanna. Hovorili spolu o vzdelávaní, digitalizácii, umelej inteligencii, ako aj o kooperácii s Banskobystrickým samosprávnym krajom pri príprave štúdie, ktorá má pomôcť prispôsobiť sa demografickým zmenám.

"Slovensko je dlhoročným a aktívnym členom tejto prestížnej medzivládnej organizácie, ktorá združuje len najvyspelejšie krajiny sveta, čo prináša krajine významný profit," konštatoval Pellegrini.

archívne video

Vyjadrenie Kancelárie prezidenta SR k situácii v zdravotníctve (Zdroj: Kancelária prezidenta SR)

Za úspešné označil prezident slovenské predsedníctvo v OECD v roku 2019, kedy hlavnou témou boli moderné technológie. Po prvý raz sa vtedy na pôde OECD hovorilo o prichádzajúcej umelej inteligencii a potrebe nejakej formy regulácie tak, aby sme z nej mali viac profitov ako problémov. Prezident pripomenul, že aj naša krajina do budúcna čelí veľkým výzvam.

Generálny tajomník OECD Mathias Cormann a prezident SR Peter Pellegrini.
Zobraziť galériu (5)
Generálny tajomník OECD Mathias Cormann a prezident SR Peter Pellegrini.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Výzvy sú presne tie, ktoré sú aj prioritami OECD. Použitie moderných technológií, umelej inteligencie a absolútny focus na zmenu spôsobu vzdelávania našich obyvateľov," zdôraznila hlava štátu. Generálny tajomník Cormann potvrdil, že Slovensko je aktívny a rešpektovaný člen OECD. Vyslovil poďakovanie za to, že Slovensko je hostiteľom ich misie, teda, že OECD komunikuje s Ukrajinou cez svoj úrad na slovenskom veľvyslanectve v Kyjeve.

Cormann okrem iného vyzdvihol kooperáciu s Banskobystrickým samosprávnym krajom pri príprave štúdie, ktorá má pomôcť prispôsobiť sa demografickým zmenám. Odporúčania organizácie pre kľúčové sektory by mali byť známe v prvom polroku budúceho roka.

Peter Pellegrini prichádza do budovy Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky – pracovisko Banská Bystrica.
Zobraziť galériu (5)
Peter Pellegrini prichádza do budovy Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky – pracovisko Banská Bystrica.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Pripomenul tiež, že i samotné mesto Banská Bystrica má priamu skúsenosť zo spolupráce s OECD, keď v rokoch 2021 až 2023 bolo jednou z deviatich samospráv Európskej únie, ktorej obyvatelia sa zapojili do tvorby kohéznej politiky únie do roku 2027.

Budova Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky – pracovisko Banská Bystrica.
Zobraziť galériu (5)
Budova Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky – pracovisko Banská Bystrica.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Viac o téme: ZahraničiePrezidentPeter PellegriniOECD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu