Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Reakcie opozície na konsolidačné opatrenia: Môže to byť začiatok pádu Ficovej vlády!

Strana PS AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (3)
Strana PS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Schválenie konsolidačných opatrení môže znamenať začiatok pádu Ficovej vlády. Chaotický a nepremyslený balíček sa premietne do všetkých cien a bude mať negatívny vplyv na slovenskú ekonomiku, uviedol vo štvrtok líder opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka.

"Sebe zvýšili platy a udelili renty, všetkých ostatných ľudí na Slovensku zaťažili vyššími daňami. Ficova drahota sa dotkne každého, ide o plošný útok na peňaženky občanov," povedal Šimečka. Dodal, že na konsolidačné opatrenia doplatia práve ľudia, ktorí volili predstaviteľov koalície, čo by mohlo zapríčiniť ich pád.

Opozičný poslanec Štefan Kišš (PS) upozornil taktiež na pozmeňovacie návrhy, ktoré boli schválené počas prijímania konsolidačných opatrení. Tie by mali zvyšovať náklady práce na strane zamestnancov aj zamestnávateľov a popri vysokej dani z finančných transakcií mať výrazne negatívny vplyv na ekonomiku Slovenska.

SaS vyzvala prezidenta, aby konsolidačný balík vetoval

Opozičná SaS vyzvala prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby si stál za svojimi predvolebnými sľubmi a konsolidačný balík vetoval. Po schválení konsolidačných opatrení v Národnej rade (NR) SR to povedal predseda SaS Branislav Gröhling s tým, že zvažujú podanie na Ústavný súd SR.

aktuálne video

Tlačová konferencia strany SaS ku schváleným konsolidačným opatreniam (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Z tohto miesta chceme vyzvať prezidenta Petra Pellegriniho, aby si stál za svojimi predvolebnými sľubmi o lacnejších potravinách a cenách energií a tento konsolidačný balíček vetoval," uviedol Gröhling. Doplnil, že SaS bude zvažovať podanie na Ústavný súd SR, poradiť sa však najprv chcú vo vnútri strany i s opozičnými partnermi.

SaS pripomenula, že schválené konsolidačné opatrenia prinesú najväčšie zdražovanie v histórii. Daň z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 23 % podľa Gröhlinga znamená, že zdražie prakticky všetko. Transakčná daň zvýši výdavky firmám o 200 až 300 eur na zamestnanca ročne, sťaží sa aj fungovanie charitám.

Reakcie opozície na konsolidačné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Firemná daň sa zvýši na 24 % pre vybrané firmy. To poškodí opäť ľudí, buď firmy zdvihnú zákazníkom ceny alebo to budú hľadať niekde inde. A nakoniec doplatia či už zamestnanci alebo konečný spotrebiteľ. K tomu pridajme zdraženie diaľničných známok, škrtanie rodičovského dôchodku, zníženie bonusu na dieťa," vymenoval Gröhling.

Podľa podpredsedu SaS Mariána Viskupiča Slovensko čaká najväčší daňový šok v jeho novodobej histórii. "Okrem transakčnej dane, ktorá bude mať devastačné účinky nielen na firmy, ale aj na neziskové organizácie a charity, pocítia dnešné hlasovanie všetci občania na Slovensku, ktorým zdražejú potraviny, aj všetko ostatné, najviac spomedzi všetkých krajín EÚ," uviedol Viskupič.

Reakcie opozície na konsolidačné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Konsolidačné opatrenia podľa Viskupiča zhoršia konkurencieschopnosť Slovenska a pre slovenskú ekonomiku budú devastačné. "Výsledkom bude vysoká inflácia a nízky, možno žiadny, ekonomický rast, viac nezamestnaných, vyššie ceny všetkého, pričom aj pre budúci rok budeme čeliť vysokému deficitu a zásadnému poklesu investícií," varoval Viskupič.

Vláda konsolidačným balíkom podrazila ženy, celiatikov a rodiny

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Martina Holečková (nezaradená) hovorí, že súčasná vláda v dôsledku prijatia konsolidačného balíčka podrazila ženy a celiatikov. Kresťanská únia (KÚ) zas upozornila na to, že bez dlhodobej a efektívnej podpory rodín s deťmi bude slovenská ekonomika zabrzdená.

Holečková navrhovala, aby sa daň z pridanej hodnoty (DPH) na menštruačné pomôcky, základné potraviny a suroviny pre celiatikov znížila na päť percent. Poslanci vládnej koalície však jej návrh v rámci konsolidačného balíka nepodporili.

Slovensko bude miestom, kde nezáleží na rodinách, tvrdí KÚ

"Ženy si nevyberajú, či budú mať menštruáciu, jednoducho ju dostanú. Tak ako každý človek musí jesť, tak aj my ženy musíme každý mesiac riešiť túto situáciu. Rovnako na svoju chorobu nemôžu doplácať ani celiatici. Ak je totiž medzi základnými potravinami chlieb, tak tam patrí napríklad aj bezlepkový chlieb a základné bezlepkové suroviny," uviedla.

KÚ tvrdí, že vláda schválením konsolidačného balíka neodvracia bankrot Slovenska. Naopak, Slovensko bude neatraktívne nielen pre biznis a nové príležitosti, ale predovšetkým bude miestom, kde na rodinách nezáleží.

"Nie je mysliteľné, aby takéto zásadné a kľúčové opatrenia, ktoré sa bytostne dotýkajú všetkých občanov, boli prerokovávané v časovom i mentálnom strese a chaose bez toho, aby boli do konsolidačného balíčka implementované rozumné návrhy, ktoré financie reálne skonsolidujú, nie zdevalvujú," podotkla KÚ.

Viac o téme: OpozíciaRobert FicoPSKonsolidačné opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu